![]() |
Dotacja na działalność internetową - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Dotacja na działalność internetową (/Temat-Dotacja-na-dzialalnosc-internetowa-120610) |
RE: Dotacja na działalność internetową - rcielak - 04-09-2015 09:39 @szykiriki, Po pierwsze ulgowy zus nie przysluguje raz w zyciu tylko raz na 60miesiecy.(od zamkniecia poprzedniej) Po drugie jest tyle opcji na mniejszy zus, ze raczejbym sie tym nie przejmowal. (na start wszystkim polecam AiP) Po trzecie, zalozycielowi tematu chodzi tylko o dotacje, bo przeciez moze zatrudnic sie na jedna pierdyliardowa etatu u ojca i placic 50zl ZUSu. RE: Dotacja na działalność internetową - szykiryki - 04-09-2015 10:22 Tak, rcielak, raz na 5 lat masz preferencyjny ZUS, ale po co go tracić na "testowanie się" w roli przedsiębiorcy? Na miejscu autora w ogole podpięłabym swój pomysł pod firmę taty (pkd zawsze można rozszerzyć, nie wiem dokładnie czym się zajmuje ojciec) i sprawdzić najpierw czy jego konkret wypali. W przypadku subów spokojnie można pociągnąć kilka miechów na ryczałcie czy umowie o dzieło, zanim wejdzie się na satysfakcjonujący poziom zarobków, na którym opłacalne będzie prowadzenie DG. Pierwszym elementem jest w ogole zdecydowanie się autora na konkretną, precyzyjnie zaplanowaną działalność i przejście się z tym pomysłem do swojego UP- dostanie wytyczne, mniej więcej określą na co mogą być przeznaczone pieniądze z dotacji itp. Niektóre UP dopuszczają np. zakup auta w ramach dotacji (choć zdarza się to rzadko i tylko przy konkretnych DG- m.in. związanych z transportem, logistyką itp.). Biurko, kompa zawsze będzie mógł sfinansować, więc takie dylematy odpadają ![]() RE: Dotacja na działalność internetową - mcknowak - 04-09-2015 14:44 Gwoli ścisłości - rcielak - nie ma możliwości zatrudnienia się w firmie taty na ułamek etatu. W przypadku dzieci lub małżonka osoby prowadzącej działalność gospodarczą, jedyna możliwość to zgłoszenie jako osoba współpracująca. Za osobę współpracującą płaci się takie same składki ZUS jak za prowadzącego działalność gospodarczą. Sorry, takie mamy prawo. Realny sposób na niższy ZUS na początek, oprócz obniżonych składek przez pierwsze dwa lata działalności, to inkubatory przedsiębiorczości albo ktoś znajomy, ale nie rodzic, kto prowadzi firmę i zatrudni na umowę zlecenie. RE: Dotacja na działalność internetową - rcielak - 04-09-2015 15:19 @szykiryki, w mojej ocenie Tomkowi zależy głównie na dotacji, a nie na prowadzeniu firmy. Odpowiedz jest prosta. Kasy na 99% już w tym roku nie ma. Masz czas do stycznia/lutego na przygotowanie się do tematu. Pamiętaj jednak, że jak będziesz zarabiał legalnie na umowie to tracisz status osoby bezrobotnej, a część PUPów wymaga bycia zarejestrowanym przez 3/6 miesięcy żeby móc się starać o dotacje. @mcknowak, w przypadku jednoosobowej działalności masz racje. Autor tematu wspomniał jednak o tym, że jego ojciec ma dwie firmy stąd założyłem, że jest tam chociaż jedna spółka, bo po co komuś dwie jednoosobowe działalności. RE: Dotacja na działalność internetową - tomek019 - 04-09-2015 16:03 (04-09-2015 15:19)rcielak napisał(a): @szykiryki, w mojej ocenie Tomkowi zależy głównie na dotacji, a nie na prowadzeniu firmy. Te dzialalnosci prowadzone przez ojca to Hurtownia oraz Sklep (Careffur). Jesli chodzi o zus to jakbym byl zatrudniony u niego to macie racje musialbym placic tyle co on bez wzgledu jak by to zatrudnienie widnialo na papierze -> Polskie prawo jest do dupy z tym przepisem. Chodzi mi zarówno o dotacje jak i poprowadzenie czegos wlasnego. Generalnie rzecz biorac to mam dwie opcje wiazace sie z internetem czyli "Sklep Online" oraz założenie serwisu "Sub sms" aczykolwiek o tym drugim jeszcze mam zerowe pojecie wiec odpuszcze. Jestem o tyle w dobrej sytuacji ze moge sobie np zrobic koszta pod wynajem lokalu gdzie "Wynajmowal" bym jakąs część powierzchni ktoregos budynku od ojca a z tego co mi udzielili informacje z tego tez jest jakis zwrot -> wiec mialbym gdzie skladowac towar a rownoczesnie mialbym juz jakies koszta. |