![]() |
Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu (/Temat-Reklamacja-uszkodzonego-przedmiotu-76244) |
RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - vankosiara - 11-09-2013 20:58 (11-09-2013 20:41)pr3tor napisał(a): możesz spróbować napisać do gościa z allegro i zobaczyć co odpisze. Tak jak pisałem wyżej, może być tak że zwróci pieniądze, wymieni mikrofon albo po prostu nie weźmie odpowiedzialności za paczkę.. Napisałem. Chociaż nie liczę na cud.. Myślałem, że będę mógł zastraszyć kolesia prawem a tu taki uj... (11-09-2013 20:49)Madroxx napisał(a): Z tego co pamiętam gdy kupimy od osoby prywatnej nie mamy ustawowego prawa do zwrotu chyba, że sprzedający się zgodzi. Czyli "róbta co chceta" czy jak? Musi być jakaś ustawa.. RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - pr3tor - 11-09-2013 21:44 na niektórych aukcjach sprzedawcy zaznaczają że jeśli ktoś wybierze opcje wysyłki bez ubezpieczonej to nie ponoszą odpowiedzialności za transport. Ale w tej nie było takiej opcji. Twierdzę, że nawet jakby była to wybrałbyś opcję dostawy tańszą- przynajmniej ja tak zawsze robię ![]() RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - vankosiara - 11-09-2013 21:56 Jeżeli zamawiam coś wartego więcej niż 60zł to staram się brać kuriera lecz tutaj nie było takiej opcji. Nie ma żadnej wzmianki o ubezpieczeniu. RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - Madroxx - 11-09-2013 21:58 Jeżeli gość nie będzie chciał iść na ugodę, zawsze możesz zrobić spór na Allegro i rozstrzygnie to ich pracownik. RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - kometix - 11-09-2013 22:06 Mnie zaniepokoiła jedna rzecz a mianowicie. Jeśli była to paczka pocztowa priorytetowa to przypadkiem nie trzeba podpisać się listonoszowi na kwitku? RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - Dennisek78 - 11-09-2013 22:26 kometix nie, jeśli to by była paczka POLECONA priorytetowa, to tak, musi być podpis jeśli natomiast był to zwykły priorytet to nie ma nic do podpisywania ![]() Tylko i wyłącznie listy i paczki ekonomiczne nie są ubezpieczone, twoja paczka jest ubezpieczona przez PP RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - vankosiara - 11-09-2013 22:29 @up Nie wiem. Szczerze powiedziawszy to paczka była w domu jak już przyszedłem, bo siostra niby ją zastała w skrzynce, bo ja przyszedłem późno jak już mówiłem. Odp: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - hbr - 12-09-2013 02:35 Źle się wcześniej wyrazilem. Nie tyle każda posadzka jest ubezpieczona przez pp, ale za każdą paczkę czy list możesz się domagać odszkodowania, za zagubiony czy uzgodniony przedmiot. Nasz na to 14 dni, więc się spiesz. Znajdziesz dużo na stronie pp. I patrz za co możesz się domagać odszkodowania: tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania powszechnej usługi pocztowej przysługuje odszkodowanie: 1. za utratę przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż pięćdziesięciokrotność opłaty pobranej przez operatora publicznego za traktowanie przesyłki jako przesyłki poleconej 2. za utratę paczki pocztowej - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż dziesięciokrotność opłaty pobranej za jej nadanie 3. za utratę przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości żądanej przez nadawcę, nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość przesyłki 4. za ubytek zawartości lub uszkodzenie paczki pocztowej lub przesyłki poleconej - w wysokości żądanej przez nadawcę lub w wysokości zwykłej wartości utraconych lub uszkodzonych rzeczy, nie wyższej jednak niż maksymalna wysokość odszkodowania, o którym mowa w pkt 1 lub 2 5. za ubytek zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości zwykłej wartości utraconych rzeczy (odszkodowanie nie może być wyższe niż zadeklarowana wartość przesyłki) 6. za uszkodzenie zawartości przesyłki z zadeklarowaną wartością - w wysokości zwykłej wartości rzeczy, których uszkodzenie stwierdzono (odszkodowanie nie może być wyższe niż zadeklarowana wartość przesyłki) Ściągaj formularze ze strony poczty i idź walcz :-D RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - Jacuss - 12-09-2013 06:24 (11-09-2013 22:29)vankosiara napisał(a): @up Może siostrze spadła paczka na ziemie, bo była ciekawa co jest w środku, a potem żeby nie było na nią to wrzuciła do skrzynki. U mnie jest tak że obojętnie jaka paczka czy polecona czy nie to i tak TRZEBA podpisać! A jak Cie nie ma w domu to zostawiają AWIZO. Ciekawe czy uznają reklamacje po 1 dniu od dostarczenia... Równie dobrze mogłeś to w nerwach sam złamać.. RE: Reklamacja uszkodzonego przedmiotu - hunterpl444 - 12-09-2013 06:31 Nie uznają, zawsze musisz w jakiś sposób udowodnić że to nie ty zrobiłeś. Dlatego paczki zawsze trzeba otwierać przy listonoszu czy kurierze. A tak co zrobisz podejdziesz ze złamanym rozpakowanym mikrofonem ?? |