![]() |
Firma oparta na sklepach internetowych - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Firma oparta na sklepach internetowych (/Temat-Firma-oparta-na-sklepach-internetowych-138497) Strony: 1 2 |
Firma oparta na sklepach internetowych - danionek - 22-09-2016 22:05 Witam Od dłuższego czasu "nosi" mnie by założyć własną Firmę , opartą na sprzedaży poprzez serwisy aukcyjne ; allegro , eaby , tuż skąd inąd nurtuje mnie kilka pytań odnośnie takiej działalności gospodarczej . Pokrótce przedstawienie na czym by ten biznes polegał ; Otóż sprzedawałbym rzeczy wirtualne a mianowicie ; pozycjonowanie itp. Posiadam sposoby , które są całkowicie darmowe więc będą bardzo małe koszta uzyskania przychodu , jedynie opłaty allegro czy ebay .W ciągu miesiąca sprzedanych około kilka tysięcy sztuk np po około 1 zł każda i ogólny zarobek w granicach 3/4 tyś i tutaj pytanie jaką formę opodatkowania mogę wybrać , słyszałem , że ryczał 3% kwalifikuje się do mojej przyszłej firmy , lecz nie jestem pewien ;/ . Jestem zatrudniony na umowę o pracę oraz studiuję zaocznie , więc Zus w takim przypadku by mnie nie dotyczył - mam rację ? Jedynie składaka zdrowotna = 132 . Interesuje mnie również czy dobrze rozumuję 4000 zł*3%=120 zł + 132 = 253 zł podatku odprowadzonego do US ? , czytałem , że jeżeli składaka zdrowotna zaliczana jest do kosztów uzyskania przychodu więc nie płaci się podatku w moim przypadku gdyż wychodzi wówczas na minusie 132-120=-12 zł ? Następne pytanie czy taki rodzaj działalności gospodarczej wymusza na mnie posiadanie kasy fiskalnej ? , dodam , że każda wpłata odbywała by się za pośrednictwem portfeli internetowych w sensie PayU - allegro , PaPal - eaby , sprzedaż ukierunkowana jest na osoby prywatne i znikome ilości przedsiębiorców . Czy jest możliwość uzyskania jakiegoś dofinansowania na cele które pomogą mi w prowadzeniu firmy , jakieś mieszkanie , komputer , biurko . Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam RE: Firma oparta na sklepach internetowych - trybulski - 23-09-2016 07:48 Dołączam się do pytania. Czy z Unii można dostać na takie coś dofinansowanie? RE: Firma oparta na sklepach internetowych - PremAccHack - 23-09-2016 07:52 Dofinansowanie = solidny biznes i mnóstwo dokumentów Ten wyżej podany taki nie jest, a swoją firmę możesz prowadzić w domu RE: Firma oparta na sklepach internetowych - dazy19 - 23-09-2016 07:58 Możedz ubiegać sie o 20 tys. Z urzedu pracy na zalozenie nowej dzialalnosci oraz dostaniesz jakies ulgi ZUS z haczykiem ze firma ma pożyc o ile sie nie myle 3 lata minimum. W Twoim przypadku musialbys miec kase fiskalna gdyz kazda firma sprzedajaca towar musi wystawic dowod zakupu. Najlepszy rodzaj dzialalnosci dla Ciebie to handlowo - uslugowa gdyz za bardzo by Cie nie ograniczyla w razie gdybys chcial zarabiac jeszcze w inny sposob ![]() Ps.w niektorych info moge sie mylic ale pewnie cos rozjasni Ci temat ![]() RE: Firma oparta na sklepach internetowych - themate0 - 23-09-2016 13:21 firma musi sie utrzymac conajminej rok i z tego co slyszalem to firma musi miec jakies realne miejsce, a nie internetowy sklep bo bylo sporo cwaniakow ktorzy zakladali firmy, brali dofinansowanie, w rok placili lacznie ok 5k zusu i 15k na czysto mieli z dofinansowania RE: Firma oparta na sklepach internetowych - kutamir - 23-09-2016 13:59 (22-09-2016 22:05)danionek napisał(a): Jedynie składaka zdrowotna = 132 Z tego co wiem składka zdrowotna wynosi 288,95 zł (większą jej część odliczysz od podatku dochodowego). Żeby doszło do zbiegu tytułów ubezpieczenia i żeby być zwolnionym z wszystkich składek społecznych itp. na etacie musisz zarabiać co najmniej 1850zł brutto na ten rok. Ogólnie to polecam umówienie się na wizytę z jakąś księgową, która wyjaśni Ci dokładnie wszystko i podliczy. Co do ryczałtów się nie orientuje. RE: Firma oparta na sklepach internetowych - Mailowiec - 23-09-2016 17:22 Jeżeli otrzymasz dotacje firmę musisz utrzymać przez rok. Obniżony ZUS obowiązuje przez 2 lata. Firmy nigdy nie rejestruje się pierwszego dnia miesiąca! Z pogranicza igrania z US: Jeżeli jest to sprzedaż TYLKO internetowa nie potrzebujesz kasy fiskalnej - możesz wystawiać FV. Przynajmniej tak twierdzi jeden z przepisów. RE: Firma oparta na sklepach internetowych - kyniu - 06-10-2016 19:13 ale teraz na dofinansowania z UP chyba są konkursy i dostają ci co zbiorą największą ilość punktów RE: Firma oparta na sklepach internetowych - NeedDolar - 11-04-2017 23:05 del... RE: Firma oparta na sklepach internetowych - jarunioo7 - 12-04-2017 11:01 Jak już odkopałeś ten temat to odpowiem na kilka pytań, być może ktoś dalej szuka takich informacji.. (22-09-2016 22:05)danionek napisał(a): Witam Z tego co wiem to ZUS-u albo którejś ze składek w takim wypadku nie musiałby opłacać twój pracodawca, ty jednak musiałbyś najniższe składki opłacać czyli: Ubezpieczenie społeczne: 175,92 zł Ubezpieczenie zdrowotne: 297,28 zł Do takich usług może się kwalifikować ryczałt 8,5% jednak nie wszystko mógłbyś robić w takiej formie opodatkowania. A może będziesz chciał zacząć handlować normalnym towarem, a nie wykonywać zlecenia? Wtedy to już nie będą usługi, a handel ![]() ![]() Kasy fiskalnej nie musisz mieć dopóki wszystkie płatności dokonywane są przez internet. Pamiętaj, że choćby jedna płatność gotówką wymusi na Tobie posiadanie kasy fiskalnej. Z allegro najlepiej drukować potwierdzenia wpłat kupujących i wtedy masz solidny dowód dla Urzędu Skarbowego, że nie musisz kasy fiskalnej posiadać bo wszystko sprzedajesz przez internet. Jeśli chcesz otworzyć firmę szybko - nie myśl o dofinansowaniu. Będziesz czekał kilka miesięcy, później Ci mogą odmówić, pełno papierkowej roboty itd. Sytuacja byłaby znacznie łatwiejsza gdybyś był zarejestrowany jako bezrobotny przez rok - wtedy znacznie łatwiej dostać dofinansowanie od Urzędu Pracy. __________________________________ Podsumowując.. Wszystko co tutaj napisałem opiera się na moich własnych doświadczeniach i własnego zdania. Jeśli chcesz założyć firmę najlepiej umów się na wizytę w biurze rachunkowym, powiedz, że chcesz założyć firmę i chciałbyś wybrać ich biuro do prowadzenia księgowości. Omawiasz wtedy wszystko czym chciałbyś się zajmować, pytasz o wszystko, oni na wszystko odpowiadają i jesteś pewny ![]() ![]() |