Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? (/Temat-Jak-Rozliczac-Sie-Z-Urzedem-Skarbowym-9796) |
Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - Killer - 05-07-2010 01:04 Wiec bylbym wdzieczny za rade poniewaz nigdy sie nie rozliczalem. Chcialbym wiedziec krok po kroku co mam zrobic, nie prowadze zadnej dzialalnosci gospodarczej, pieniazki zarabiam poprzez internet na reklamach/buxach/sharecashach. Chcialbym sie rozliczyc jednak nie wiem kiedy jak gdzie, jakie formularze wypelnic kiedy zaczac sie tym martwic itd. Bylbym wdzieczny za LOPATOLOGICZNE tlumaczenie Pozdrawiam KILLER RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - tyndyk23 - 05-07-2010 21:13 Witam. Musisz mi podac wiecej informacji. Chodzi mi szczególnie o: - ile masz lat i czy jestes na utrzymaniu rodziców? - możliwe jest bowiem wspólne rozliczenie z rodzicami - jak wielkie są Twoje dochody uzyskiwane z wyżej wymienionej działalności - czy pracujesz gdzieś jeszcze? Jeżeli podasz mi te informację przedstawię Ci jak to określiłeś łopatologicznie cały proces rozliczenia podatkowego RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - Killer - 07-07-2010 23:11 wporzatku tak wiec jestem pelnoletni i jestem na utrzymaniu rodzicow, dochody hmm okolo 1500-2000 zl miesiecznie nie pracuje nigdzie wciaz sie ucze RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - tyndyk23 - 07-07-2010 23:26 Jutro odpowiem na twoje pytanie wyczerpująco:)Dzisiaj juz sporo porad udzielilem RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - Killer - 13-07-2010 11:34 czekam ponad tydzien RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - tyndyk23 - 13-07-2010 14:32 Przepraszam za zwłokę ale naprawdę mam masę roboty i nie mam czasu na nic. Zacznę od tego że nie czeka Cię zbyt wiele formalności, jeżeli nie wcale. Nie masz się o co martwić. Jak wspomniałeś wyżej jesteś na utrzymaniu rodziców. Możesz więc rozliczyć się z nimi pod warunkiem że Twój dochód nie przekroczy 3098 zł rocznie w roku podatkowym. Rodzice wpisują kwotę uzyskanych zarobków w odpowiednim miejscu w PIT-cie , i dostają mniejszy zwrot nadpłaconego podatku.Tobie też coś zawsze się dostanie. Możesz się także rozliczyć sam. Musisz przejść się na początku roku do urzędu skarbowego który jest właściwy dla Twojego miejsca zamieszkania i poprosić o PIT. Określ także z jakiego tytułu chcesz rozliczyć się za podatek, ponieważ co roku zmienia się ordynacja podatkowa i nazwy pitów są różne. Sprawa wyglądać będzie na 100 % tak, że będziesz musiał zapłacić podatek od uzyskanego przychodu. Rozlicza się tak na początku roku w US jak i przez internet. Będą potrzebne Ci dowody uzyskania takiego przychodu, w tym wypadku potwierdzenie przelewu z buxu lub tego typu rzeczy.Zrób więc skany przychodu albo drukuj sobie w okresach miesięcznych stan obrotowy z konta.Do Twojego rozliczenia za rok 2010 moża przystąpić dopiero na początku przyszłego roku, także masz sporo czasu. Prawo podatkowe jest szybko zmieniającym się prawem, więc musisz przed samym rozliczeniem zapytać się kogoś, najlepiej mnie jak to zrobić. Będę miał wtedy już wyszstkie informację i będę mógł pokierować Cię krok po kroku w rozliczeniu z wypełnieniem PIT-u Jakby moje informacje Ci nie wystarczyły, lub chciałbyś zagłębić się w temat możesz zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej. Jest to organ który udziela wszystkich odpowiedzi z prawa podatkowego. Tutaj zostawiam Ci namiary : KIP- Krajowa Informacja Podatkowa http://www.kip.gov.pl czynna do poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00 Infolinia: Z tel. stac.: 801 055 055 Z tel. kom.: (22) 330 0330 Pomogłem?? Przepraszam jeszcze raz za zwłokę. RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - Killer - 13-07-2010 17:36 wspomniales co zrobic gdy zarabiam ponizej 3k zl rocznie a ja mam okolo 2k miesiecznie RE: Jak Rozliczać Się Z Urzędem Skarbowym ? - tyndyk23 - 13-07-2010 22:46 Przeczytaj dokładnie co zrobić jak przekracza się dochód 3000 zł rocznie. Tam jest wszystko napisane Zaczyna się od zdania "Możesz się także rozliczyć sam."- przepraszam nie napisałem że to jest w przypadku rozliczania się samemu. |