Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Domena i hosting, jak to połączyć? - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarządzanie stronami Internetowymi (/Forum-Zarzadzanie-stronami-Internetowymi-358)
+--- Dział: Hostingi i Serwery (/Forum-Hostingi-i-Serwery-359)
+--- Wątek: Domena i hosting, jak to połączyć? (/Temat-Domena-i-hosting-jak-to-polaczyc-89465)

Domena i hosting, jak to połączyć? - maax6 - 16-04-2014 21:18

Zwracam się z prośbą do kumatych. Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób mogę połączyć domenę z hostingiem.

Domenę wykupiłem na premium.pl zaś hosting na hostinghouse.pl. W jaki sposób mogę to połączyć? Co powinienem zrobić aby wszystko grało i abym mógł powoli zacząć coś robić ze stroną?

Proszę o wytłumaczenie jak laikowi.

RE: Domena i hosting, jak to połączyć? - premium.pl - 17-04-2014 08:32

Aby sprawić, żeby domena przekierowywała na wskazany hosting, musisz podać odpowiednie DNSy przy rekordach domeny.

Aby zmienić serwery DNS przypisane do domeny, przejdź do zakładki Moje domeny, a następnie zaznacz domenę (lub domeny) dla której chcesz zmienić serwery i wybierz Zmień serwery DNS z rozwijanego menu na dole listy.

Możesz też przełączyć widok na Dane dodatkowe i skorzystać z przycisku Serwery DNS przy wybranej domenie, bądź przejść na stronę zarządzania domeną klikając na koło zębate przy nazwie i wybrać zakładkę DNS. W następnym kroku wpisz pożądane serwery DNS (minimum dwa, maksimum 4) do pól tekstowych i kliknij Zapisz.

Serwery zostaną natychmiast przypisane do domeny, pamiętaj jednak że odświeżenie delegacji domeny w całym Internecie może zająć do 48 godzin.

RE: Domena i hosting, jak to połączyć? - Gremquen - 17-04-2014 08:39

Ja od siebie dodam, że DNSy znajdziesz na stronie hostinghouse, nie powiem Ci dokładnie gdzie, bo nie korzystałem , ale szukaj w FAQ, lub w panelu zarzadzania.

Przy swoim koncie hostingowym musisz też podpiac domene, no i oczywiście jak przedmowca pisał, zmienić DNS na stronie premium.pl
Pozdrawiam

RE: Domena i hosting, jak to połączyć? - maax6 - 17-04-2014 17:29

Dzięki za odpowiedzi. Zaraz to zrobię. Mam nadzieję że jakoś ogarnę

Jeszcze jedno. Bo po zmianie tych DNS chwilowo było że strona niedostępna a teraz ponownie jest że na serwerach premium .pl. Czy to co na premium napisane:
"Aby dokonać transferu do innego użytkownika naszego panelu, wystarczy mu podać kod AuthInfo.
Jeżeli chcesz dokonać transferu domeny poza premium.pl, skontaktuj się z Biurem obsługi klienta nowego rejestratora i poproś o instrukcję."
też muszę zrobić?

RE: Domena i hosting, jak to połączyć? - Gremquen - 17-04-2014 21:25

Transfer, o którym piszesz, to inaczej zmiana właściciela domeny.
Dodajesz użytkownika, który będzie nowym właścicielem domeny, lub przenosisz domenę do innej firmy.

Tego robić nie musisz Smile

RE: Domena i hosting, jak to połączyć? - maax6 - 20-04-2014 09:01

Dobra działa już. To zaczynam zabawę. Strona przyszłościowa. Mam nadzieję. Domena fajna. Tylko kreatora opanować i jakoś będzie można realizować pomysł