Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Bezrobocie a dodatkowy dochód. - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Bezrobocie a dodatkowy dochód. (/Temat-Bezrobocie-a-dodatkowy-dochod-88971)

Bezrobocie a dodatkowy dochód. - JaTuDensze - 08-04-2014 07:23

Witam odrazu przepraszam, że pewno napisałem to w nie tym temacie co trzeba ale jest to dla mnie bardzo ważne i potrzebuję opini którzy sie na tym znają. Mianowicie chodzi mi o to czy mogę być zarejestrowany na bezrobociu a w przyszłym roku rozliczyć się za rok 2014 jako dodatkowy dochód ? Status bezrobotnego miałbym od dnia dzisiejszego do października kiedy to wybiorę sie ponownie na studia ^^. Proszę o szybkie i konkretne odpowiedzi:
1. Czy mogę się rozliczać.
2. Czy UP nie doczepi się do mnie iż "zarabiam na klikaniu w reklamy"
3. Jeżeli nie mogę się rozliczyć to co mam zrobić ?Smile
Z góry dzięki za odpowiedzi, a jeżeli admin/moderator uzna że temat w złym miejscu to proszę o przeniesienie Pozdrawiam !

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - SexPistols - 08-04-2014 07:54

Dołączam się do pytania, czy mogę się rozliczać będąc zarejestrowana jako bezrobotna? Wiadomo, wielkie sumy to nie są. Najniższa krajowa też nie.

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - Admin - 08-04-2014 09:19

(08-04-2014 07:23)JaTuDensze napisał(a):  Witam odrazu przepraszam, że pewno napisałem to w nie tym temacie co trzeba ale jest to dla mnie bardzo ważne i potrzebuję opini którzy sie na tym znają. Mianowicie chodzi mi o to czy mogę być zarejestrowany na bezrobociu a w przyszłym roku rozliczyć się za rok 2014 jako dodatkowy dochód ? Status bezrobotnego miałbym od dnia dzisiejszego do października kiedy to wybiorę sie ponownie na studia ^^. Proszę o szybkie i konkretne odpowiedzi:
1. Czy mogę się rozliczać.
2. Czy UP nie doczepi się do mnie iż "zarabiam na klikaniu w reklamy"
3. Jeżeli nie mogę się rozliczyć to co mam zrobić ?Smile
Z góry dzięki za odpowiedzi, a jeżeli admin/moderator uzna że temat w złym miejscu to proszę o przeniesienie Pozdrawiam !

W kwestii zapytania - Czy bezrobotny może pracować?

Zapewne chodzi o fakt aby nie utracić zasiłku lub ubezpieczenia zdrowotnego.
Z informacji jakie posiadam, bezrobotny może uzyskiwać, tylko niektóre przychody do wysokości 50% płacy minimalnej, ale nie może dorabiać oznacza to, że nie mogą to być przychody np. z umowy o dzieło czy umowy zlecenia itd.
Pozostaje więc dochód z najmu albo małego handelku na allegro, dochody kapitałowe bez limitu - ale jedynie z lokat bankowych.
Dlatego tak wielu pracuje/dorabia na czarno.

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - Hrustus - 08-04-2014 10:13

Jak byłem zarestrowany w urzedzie i sie sam wyrestrowałem bo miałem co miesciac dochód Huh

mój znajomy założył działalność gospodarczą to urząd skrabowy po informował urząd pracy zeby go wyrestrowali w urzedzie pracy

zawsze mozesz się u rodziców jeśli pracują ubezpieczyć

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - JaTuDensze - 08-04-2014 12:28

(08-04-2014 10:13)Hrustus napisał(a):  Jak byłem zarestrowany w urzedzie i sie sam wyrestrowałem bo miałem co miesciac dochód Huh

mój znajomy założył działalność gospodarczą to urząd skrabowy po informował urząd pracy zeby go wyrestrowali w urzedzie pracy

zawsze mozesz się u rodziców jeśli pracują ubezpieczyć

Niestety u rodzicow nie moge sie ubezpieczyc poniewaz nie studiuję ani sie nie ucze. @admin Czyli moge zarabiac bez zadnej umowy na ppa i potem rozliczyc sie pitem-36 jako dodatkowy dochód bedac na bezrobociu?Smile

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - Traw3k - 08-04-2014 13:08

Możesz. O ile nie będziesz na żadnej umowie o dzieło/zlecenie/innej możesz swobodnie rozliczać "Inny dochód" na PIT-36. [Potwierdzone info w Urzędzie Pracy]. Smile

RE: Bezrobocie a dodatkowy dochód. - JaTuDensze - 08-04-2014 13:20

@Traw3k jezeli jest tak jak mowisz to dzieki wielkie za infoBig Grin Bo bylem dzis w urzedzie ale co sie okazalo maja tylko 50 numerkow jak przyjechalem o 11 nie bylo zadnego:/ Bo jednak dzieki PPA moge miec cos swojegoSmile I nie ma mnie na zadnej umowie, ponieważ chce rozliczyc sie sam raz do roku tak jak pisalem wyzejSmile