Pytanie dotyczące cła i vatu. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Pytanie dotyczące cła i vatu. (/Temat-Pytanie-dotyczace-cla-i-vatu-87078) Strony: 1 2 |
Pytanie dotyczące cła i vatu. - Stachu - 08-03-2014 23:34 Siema. Chcę sobie zamówić na stronie amerykańskiej kolce lekkoatletyczne, dokładnie TE. Cena jest okazyjna, lecz nie wiem ile mnie to wyniesie z wysyłką, cłem i vatem. Mógłby mnie ktoś oświecić? Pozdrawiam. Odp: Pytanie dotyczące cła i vatu. - asiorek - 08-03-2014 23:45 Z tego co sie orientuje to 45€ , kwota zwolniona z cla bodajze , nie jestem pewny w tym momencie. Podatek no to chyba 23% Wysłane z mojej L9'tki za pomocą Tapatalk 2 - pisze z tel = brak polskich znakow przy odpowiedziach RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - create - 08-03-2014 23:47 Otóż kolego. Ja ostatnio zamówiłem zza granicznej strony telefon (dokładnie z HongKongu). Płaciłem 104$ za telefon + 44$ wysyłka DHL . Po ok 3 dniach od wysłania dzwoniła do mnie Pani z DHL mówiąc mi że muszę zapłacić cło po czym wysłała mi dokumenty do wydrukowania (nic nie wnoszące do niczego). Następnie kazała mi wysłać: 1.Kopie wysłania płatności 2.Zakupiony przedmiot. 3.Link do aukcji gdzie owy przedmiot kupiłem. I tym oto sposobem nie dość że zapłaciłem 104$+44$ = 148$ to jeszcze + 105zł cła (gdyż jak wiadomo przechodził on przez granice). A więc z tego co napisałem oblicz sobie ile mniej więcej płacił byś cła. Pozdrawiam i życzę miłego i upojnego weekendu Odp: Pytanie dotyczące cła i vatu. - asiorek - 09-03-2014 00:00 Wiem, ze tak jest w przypadku kurierow, :-) dzwonia wypytuja a potem koszta rosna.. Wysłane z mojej L9'tki za pomocą Tapatalk 2 - pisze z tel = brak polskich znakow przy odpowiedziach RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - Stachu - 09-03-2014 00:03 create, płaciłeś tylko cło - bez vatu? Z tego co napisałeś obliczyłem, że musiałbym zapłacić ok. 70 zł za cło. Możliwe? A co z vatem? RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - create - 09-03-2014 00:07 VAT'u nie płacisz samo cło. RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - Stachu - 09-03-2014 00:08 Jak to? Kiedyś płaciło się cło i vat, a teraz już nie? RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - elbowndg - 09-03-2014 00:08 Ale ludzie są leniwi... Wpisuejsz w google "cło i vat przy przesyłce z USA" multum stron i tematów na forach opisujących cały proces... RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - create - 09-03-2014 00:10 Ponieważ VAT standardowo jest wliczony w kwotę towaru dlatego płacisz samo cło i z tego cię tylko rozliczają. RE: Pytanie dotyczące cła i vatu. - Kede - 09-03-2014 00:30 Nie zamawiaj kurierem! Paczki z zagranicy zamawia się pocztą. Najmniejsze ryzyko. Ja kupowałem dwukrotnie z Chin i ani razu nie zapłaciłem żadnego dodatku cła, vatu etc. edit; Jesteś pewien, że ta strona to nie fake? bo różnie można trafić szczególnie jak ceny są "okazyjne". edit2; Choć nic na to nie wskazuje. |