Rozliczenie się - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +---- Dział: FireCash (/Forum-FireCash-278) +---- Wątek: Rozliczenie się (/Temat-Rozliczenie-sie-85696) |
Rozliczenie się - kawer - 15-02-2014 11:40 Witam. Chciałbym się dopytać co do rozliczenia z FC, bo dla mnie to czarna magia. W 2013r zarobiłem lekko ponad 500zł. No i wpływy były na mój rachunek bankowy. Dodam, że jeszcze nie miałem 18 lat, więc jak mam się rozliczyć z US, żeby potem nie było żadnych problemów. Czy muszę sam składać PIT-a, jeśli tak to jaki PIT i jak go wypełnić, czy jeśli nie byłem wtedy jeszcze pełnoletni, to te dochody mogę jakoś dodać do rodzica PIT-u, tylko czy wtedy rodzic nie straci jakiejś tam ulgi, czy nie będzie jakichś niedogodności. Czekam na odpowiedzi RE: Rozliczenie się - FireMedia - 15-02-2014 12:47 Co do rozliczeń z FC, to kilka wskazówek od nas: 1) Rozliczać się należy z każdej kwoty, nawet pomimo zarobku niższego niz kwota wolna od podatku. 2) Niepełnoletnim pit podpisuje rodzic ( zarówno przypadki umów o dzieło czy samodzielnych rozliczeń) 3) Użytkownicy z umowami o dzieło PIT37, bez umów najlepiej PIT36 4) Użytkownicy samodzielnie się rozliczający powinni umieścić swoje dochody w rubryce dochody inne. Użytkownicy z umowami wg informacji z PIT11 5) Użytkownicy z umowami i z odprowadzonymi zaliczkami pow 556zł i FC jako jedyny dochód - zwrot 556zł, zaliczka pon.556zl - zwrot jest równowartością odprowadzonych zaliczek. 6) Użytkownicy rozliczający się samodzielnie i z dochodem ponad 3tys zł będą musieli zapłacić podatek. 7) Użytkownicy z dochodem pow 3000zł, których rodzice korzystają z ulgi na dziecko - proszę poinformować rodzica o uzyskanym dochodzie, ponieważ zgodnie z posiadanymi przez nas informacjami, nie mają prawa do skorzystania z ulgi. 8) Użytkownicy, którzy rozliczają się sami sumują wszystkie otrzymane przelewy w okresie 1.01.2013-31.12.2013, jeżeli są to przelewy walutowe lub poprzez payza - przeliczacie wg kursu średniego NBP - nbp.pl z dnia poprzedzającego otrzymanie przelewu. Myślę, że te informacje będą dla Was pomocne. RE: Rozliczenie się - kawer - 15-02-2014 13:07 Czyli wypełniam PIT 36, który tak powinien być po wypełnieniu dochodów: Wypełniam tego pita już jako pełnoletni, czyli podpisuję już ja? Co do danych, to potrzebuje nr NIP czy pesel wystarczy na pierwszej stronie? RE: Rozliczenie się - ventopolska - 15-02-2014 13:46 Pesel = NIP RE: Rozliczenie się - FireMedia - 15-02-2014 19:51 Jesteś osobą pełnoletnią czyli podpisujesz Ty, od pewnego czasu osoby fizyczne, które nie prowadzą działalności gospodarczej posługują się jedynie peselem. RE: Rozliczenie się - kawer - 16-02-2014 14:54 Rozumiem. A screen PITu, którego wrzuciłem jest dobrze wypełniony? I właściwy PIT36 wypełniłem? RE: Rozliczenie się - FireMedia - 16-02-2014 16:09 tak jest ok RE: Rozliczenie się - kawer - 16-02-2014 17:06 A czy US może się przyczepić skąd pochodzi mój przychód? RE: Rozliczenie się - FireMedia - 16-02-2014 19:25 US może pytać każdego o wszystko. |