Poradnik Jak zrobić backup swojej strony wordpress - Wersja do druku+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarządzanie stronami Internetowymi (/Forum-Zarzadzanie-stronami-Internetowymi-358) +--- Dział: Wordpress (/Forum-Wordpress-360) +--- Wątek: Poradnik Jak zrobić backup swojej strony wordpress (/Temat-Jak-zrobic-backup-swojej-strony-wordpress-82969) |
Jak zrobić backup swojej strony wordpress - patryk0407 - 02-01-2014 22:29 Witam. Zauważyłem że nie ma na forum poradnika jak zrobić backup Wordpress. Chodź rzecz banalna to niektórzy często po to zaglądają do wujka google i YT [] Ale przejdźmy do rzeczy. Co to jest Backup? Jest to po prostu kopia zapasowa naszej strony, pomaga to w tym, że jeśli mamy nieszczęśliwy wypadek lub coś przez przypadek usuniemy z ważnych plików i strona się posypie to odtwarzamy backup i wszystko śmiga jak wcześniej
Oto metody na backup znane mi: 1) kopię plików znajdujących się na serwerze - FTP Jak to zrobić? Tu chyba nawet screenów nie potrzeba, wszystko jest banalnie proste. Logujemy się do naszego klienta FTP, wchodzimy na pliki naszej strony i po prostu zaznaczamy wszystkie pliki i prawy przycisk myszy, opcja POBIERZ.Polecam jednak pobierać wszystkie pliki z naszej strony, tak dla bezpieczeństwa po prostu 2) kopia plików poprzez programy specjalnie zrobione do tego Pokazane jest na programie BackWPup Zainstaluj wtyczkę i ją aktywuj Teraz nasz plugin (wtyczka) musi zostać skonfigurowany, tzn. musimy mu dać pierwsze zadanie do wykonania. Teraz dobra informacja. Pomimo tego, że ekran konfiguracji nowego zadania wygląda przerażająco (masa opcji na pierwszy rzut oka), to tak naprawdę niewiele musimy zmieniać w domyślnej konfiguracji. Najpierw ustaw (wpisz) adres mailowy, na który ma przychodzić spakowana paczka z plikami backup’u. Domyślnie kopia zapasowa dotyczy zarówno plików, jak i bazy danych Następnie zaznacz cykliczne (w pełni automatyczne) tworzenie kopii zapasowej. Pozostałe opcje zostaw domyślnie ustawione przez wtyczkę. Kopia będzie tworzona raz dziennie o 3 w nocy i wysyłana na podany przez Ciebie adres e-mailowy. Teraz zatwierdź wprowadzone parametry i równocześnie utwórz cykliczne zadanie tworzenia i wysyłania na maila kopii całego Twojego WordPressa – kliknij w tym celu „Save Changes” Mamy już skonfigurowaną wtyczkę. Jeśli nic teraz więcej nie zrobimy, w nocy przyjdzie do nas pierwszy mail z paczką plików (kopią danych). Warto jednak od razu przetestować działanie wtyczki i zrobić pierwszą kopię WP. Aby to zrobić, kliknij w menu wtyczki odnośnik (opcję) „Jobs”. Następnie uruchom zadanie, które przed chwilą utworzyłeś. W tym celu najedź myszą (kursorem) na nazwę zadania – wtedy wyświetlą się pod nim opcje. Kliknij „Run Now”. Po chwili zobaczysz komunikat o postępie 100% – czyli o zakończeniu tworzenia kopii zapasowej i wysyłania jej na zdefiniowanego wcześniej maila. PS. Za wszystkie błędy przepraszam, mam nadzieję że pomogłem RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - PanCaro - 03-01-2014 13:06 Cześć, Po odzyskaniu nie ma w kodzie ich linków i innych dopisanych przez wtyczkę rzeczy? RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - vankosiara - 03-01-2014 14:03 Patryk, lubię Cie, mamy dobre kontakty ale poradnik jest żywcem skopiowany z konkurencyjnego forum.. Masz zgodę na jego opublikowanie? EDIT: Ten drugi poradnik również. RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - patryk0407 - 03-01-2014 14:18 To ja je pisałem na konkurencyjnym forum Ktoś jest nie doinformowany Napisałem skąd jest zassany RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - vankosiara - 03-01-2014 14:37 Chyba, że tak Masz tam inny nick i to mnie zmyliło RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - patryk0407 - 03-01-2014 15:12 właśnie RE: Jak zrobić backup swojej strony wordpress - casualsprojects - 04-01-2014 20:07 Po odzyskaniu nie ma w kodzie ich linków i innych dopisanych przez wtyczkę rzeczy? |