Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Podatek od darowizny - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Podatek od darowizny (/Temat-Podatek-od-darowizny-78667)

Podatek od darowizny - Nupek369 - 23-10-2013 22:53

Witam.

Grzebałem w necie, trochę się dowiedziałem, ale jeszcze dla potwierdzenia zapytam tutaj. Na 18stke dostałem 700 złotych od rodziców i dziadka, wpłaciłem to do banku. Dowiedziałem się, że darowizna od rodziców i dziadków jest zwolniona z podatku, jednak czy muszę to jakoś wykazać w US?
Niby kwota niewielka, ale chcę, żeby wszystko było cacy w przypadku jakiejś kontroli jak już będę zarobiony Huh

RE: Darowizna - damianus627 - 23-10-2013 23:02

Pierwsze słyszę żeby ktoś takie coś chciał wpisywać.

RE: Darowizna - Nupek369 - 23-10-2013 23:23

Gdzieś tam przeczytałem, że trzeba wysłać jakiś dokument do US, ale chyba dotyczy to kwoty powyżej 9000zł, dlatego napisałem, żeby się upewnić Big Grin

RE: Darowizna - Fajka - 23-10-2013 23:55

Możesz otrzymać od każdej osoby z pierwszej grupy podatkowej z osobna 9637 PLN w ciągu 5 lat i nie musisz tego zgłaszać do Urzędu Skarbowego. Czyli rozgranicz ile od kogo dostałeś, bo limity są liczone oddzielnie dla każdej osoby. I w ciągu kolejnych 5 lat jak przekroczysz powyższą kwotę składasz druk SDZ-2 do danego US. Na razie nie musisz nic robić.

RE: Darowizna - adkam12 - 24-10-2013 09:25

nie popadaj w paranoje, gdyby każdy miał biegać do US i składać deklaracje ile dostał na komunie, urodziny czy wesele to w Polsce już dawno druga afryka by była Tongue

RE: Darowizna - Nupek369 - 24-10-2013 19:53

Ok, to wszystko jasne Smile Wolę się zabezpieczyć na przyszłość Big Grin Temat do zamknięcia.

RE: Darowizna - fusek - 25-10-2013 11:10

(24-10-2013 09:25)adkam12 napisał(a):  nie popadaj w paranoje, gdyby każdy miał biegać do US i składać deklaracje ile dostał na komunie, urodziny czy wesele to w Polsce już dawno druga afryka by była Tongue

pewnie by byla ale zauwaz ze wtedy na pewno "zylo sie lepiej" rzadowiWink