Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
easysub a podatki - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140)
+---- Dział: EasySub (/Forum-EasySub-355)
+---- Wątek: easysub a podatki (/Temat-easysub-a-podatki-77314)

easysub a podatki - losiaczek17 - 01-10-2013 17:00

cześć.
około 2 tygodnie temu podniosłem mały raban dotyczący rozliczania się z dochodów z easysub.
w tej chwili niestety mam bardzo słaby internet, dlatego wybaczcie mi to, że nie podaję wam gotowców, a odsyłam w różne miejsca.
mianowicie:
1. w regulaminie napisane jest wyraźnie, że użytkowników serwisu ŚWIADCZY USŁUGI
2. w ustawie o podatku od towarów i usług napisane jest, że osoba świadczacą usługi podlega opodatkowaniu VAT.
3. VAT płacą osoby posiadające działalność gospodarczą.

Próbowałem to wyjaśnić z easysub. tak jak i wam, mnie również obiecali FAQ dotyczące rozliczania się z dochodów. Jak na razie dostaliśmy tylko bardzo wątpliwe informacje, że 'nie trzeba posiadać firmy' i że 'współpracują z najlepszymi prawnikami ze znanyprawnik.pl' - co samo w sobie jest dość komiczne.

jeden z użytkowników wskazywał, że trzeba rozliczać się w pitcie 37 jako 'inny dochód' podając za przykład google adsense. ale pamiętajcie, że w google adsense jest najem powierzchni reklamowej a nie świadczenie usług, ponadto nie jestem pewien czy tam nie podpisuje się umowy.

możliwe, że nie mam racji, choć osobiście w to wątpię.
pamiętajcie, że jeśli jednak obowiązuje nas podatek vat, to konsekwencje będą naprawdę poważne.

w związku z tym ponawiam swoje wielokrotne prośby do easysub o wyjaśnienie tej sprawy, podanie podstawy prawnej, do której można się odwołać oraz nazwisk osób współpracujących przy FAQ, którego mamy (?) się spodziewać.

RE: easysub a podatki - koniec - 01-10-2013 17:46

Też jestem ciekawy jak to wygląda Wink

RE: easysub a podatki - EASYSUB - 01-10-2013 18:15

Witam spokojnie już nie długo damy FAQ odnośnie rozliczania podatków przez osoby prywatne Smile

RE: easysub a podatki - karusek - 02-10-2013 16:50

A jakiś konkretny termin? Bo już trochę długo to trwa...

RE: easysub a podatki - 4midable - 02-10-2013 17:13

losiaczek głąbie ;] Widze ze dalej piszesz na zlecenie konkurencji.

"Jeżeli usługa świadczona jest na rzecz kontrahenta spoza kraju i spoza Unii Europejskiej obowiązek podatkowy zostaje przeniesiony na nabywcę usługi. W takiej sytuacji powstanie u niego obowiązek rozliczenia podatku od tej usługi z tytułu jej importu. Dla polskiej firmy będzie to czynność niepodlegająca opodatkowaniu VAT. Firma powinna udokumentować usługę fakturą uproszczoną bez naliczonej kwoty VAT należnego."

No i po co ludzi wprowadzasz w błąd?

http://poradnik.wfirma.pl/-wszystko-o-eksporcie-uslug-poza-unie-europejska