![]() |
Działalność gospodarcza - pomoc - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Działalność gospodarcza - pomoc (/Temat-Dzialalnosc-gospodarcza-pomoc-75398) |
Działalność gospodarcza - pomoc - Rzeziu - 28-08-2013 11:23 Witam, Na dniach chcę otworzyć działalność gospodarczą, aktualnie sprzedaż przez internet. I mam kilka pytań: 1.Kiedy muszę mieć kasę fiskalną? 2.Książka przychodów/rozchodów jak pozyskać? 3.Czy sprzedany towar np allegro zapisywać w książce rozchodów/przychodów po sprzedaży czy jak klient dokona płatności za towar? 4.Co mogę odliczyć od podatku? 5.Jaki wniosek muszę wypełnić w urzędzie skarbowym? Dodam, że to moja pierwsza działalność gospodarcza będę działał sam, rozliczenie z us wybrałem na zasadach ogólnych. RE: Działalność gospodarcza - pomoc - koniec - 28-08-2013 11:33 Także ciekawi mnie ten temat, więc czekam na odp. ![]() RE: Działalność gospodarcza - pomoc - Baleron333 - 28-08-2013 13:05 Witam, ja założyłem niedawno DG taką jak Ty zamierzasz czyli też na zasadach ogólnych i sprzedaż przez internet. Otóż kasa fiskalna jest Ci potrzebna, przy pierwszym zakupie kasy fiskalnej US zwaraca do 700 zł ( za sztukę, a możesz wziąc ich 6 albo 100..., czyli możesz dostać zwrot od kazdej kasy do 700 zł ) , ja kupiłem od razu dwie gdzie jedna kosztowała 1400 zł, czyli wyszło mi że drugą dostałem za darmo ![]() Co do tej książki to nie wiem czy jest Ci potrzebna bo jak będziesz miał kasę fiskalną to chyba nie musisz jej mieć, bo na niej bedzie wszystko zapisywane co sprzedales i za ile . Ja sobie jeszcze robię dla siebie tabelki w EXCELU co sprzedalem ile zarobilem itp.. zeby miec, ale co miesiąc drukuje RAPORT MIESIĘCZNY na kasie i to zanoszę do biura i od tego liczą wartość podatku. A od podatku możesz odliczyć paliwo ( dojazd na poczte,klienta ) tylko wtedy musisz samochód wpisać w firmę, wszelkie naprawy samochodu, no i jeszcze biorę faktury na poczcie za wysyłane przedmioty . Nie wiem czy napisałem zrozumiale, ale starałem się używać jak najprostszych słów . Najlepiej jakbyś poszedł do RADCY PODATKOWEGO w twojej miejscowości i on by Ci wszystko powiedział co i jak , zapłacisz maxymalnie 100 zł ( ja płaciłem 50 ) , ale wszystko będziesz wiedział ![]() RE: Działalność gospodarcza - pomoc - Rzeziu - 28-08-2013 15:34 Dziękuje bardzo za pomoc Baleron333, mam jeszcze pytanie czy mogę odsprzedać towar kupiony od osoby fizycznej? RE: Działalność gospodarcza - pomoc - Baleron333 - 28-08-2013 16:19 Oj tego tego to nie wiem , tak jak pisałem wcześniej najlepiej iść do radcy podatkowego, na kartce zapisać sobie pytania i jak jest ogarnięty w swojej dziedzinie to na pewno Ci pomorze ![]() Np. ja też chciałem to jakoś obejść żeby nie musieli mi z Ameryki czy Azji wystawiać faktur, ale w biurze powiedzieli że faktury są potrzebne . Bo też kupowałem od osób fizycznych ale zacząłem szukać firm które wystwiają faktury. RE: Działalność gospodarcza - pomoc - Better_Faster - 30-01-2015 22:28 Rzeziu, lepiej idź do księgowej bo wpędzisz się w kłopoty i będziesz miał problem z US. Warto zainwestować te 150zł/mc i mieć spokój. Przy ryczałcie nic sobie nie odliczysz. Masz pytania to pisz do mnie na PRIV Znam wszystko z autopsji. RE: Działalność gospodarcza - pomoc - Athemis - 24-03-2015 13:59 Mały refresh, ale nie chcę tworzyć nowego tematu, a mam podobny problem. Czy zarabiając metodą dropshopping i posiadając DG muszę mieć kasę fiskalną? Działa ktoś tak i przybliży mi szczegóły? |