![]() |
Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań (/Temat-Ulga-z-tytulu-wychowania-dzieci-kilka-innych-pytan-72751) |
Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 14-07-2013 16:32 Cześć, bardzo prawdopodobne, że wiele z tych rzeczy pojawiało się już na forum, ale że trochę tych pytań mam, to pomyślałem o stworzeniu nowego tematu. Z tego co się orientuję, ulgę z tytułu wychowania dzieci na rok 2012/2013 otrzymuje się przy nie przekroczeniu 3089 zł i to do tego będzie najwięcej pytań. Przy zarobkach w internecie działamy razem z bratem, który ma 20 lat. Suma wszystkich przychodów (buxy, PPA, i jakieś pierdółki) wynosi około 250 zł. Do tego nagroda 500 zł + aktualna praca (musi wyznaczyć termin, do kiedy będzie pracował). 1. Jak się ma sprawa odprowadzania podatku z PPA za dane miesiące? Chodzi mi tutaj o kurs dolara w momencie wypłaty? Jest jakaś stała wartość, czy każdy zarobek muszę przeliczać na dany kurs, jak obowiązywał w danym dniu (mam nadzieję, że mnie zrozumiecie)? ![]() 2. Czy z buxów jest możliwość rozliczenia się? Jeżeli tak, to ta sama rubryka co w przypadku PPA? 3. Co w przypadku darowizn na PP, też muszę się z nich rozliczyć? Również "dodatkowe przychody"? ![]() 4. Jeżeli dokonuję wypłaty w PPA i jestem zarejestrowany jako x, a wypłacam na konto w banku zarejestrowane na osobę y, to podatek odprowadza osoba x? RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 15-07-2013 19:04 Ponawiam ![]() RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 18-07-2013 08:32 Ponawiam, dam 15 FG za odpowiedź.. ![]() RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 18-07-2013 21:59 75 FG? Więcej nie dam ![]() RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Br0nek1234 - 18-07-2013 22:09 (14-07-2013 16:32)Papass napisał(a): Cześć, bardzo prawdopodobne, że wiele z tych rzeczy pojawiało się już na forum, ale że trochę tych pytań mam, to pomyślałem o stworzeniu nowego tematu.1. Kurs chyba w dniu wypłaty 2.Z tego co wiem tak. 3 Na 99% tak. 4.Osoba y Nie wiem czy wszystkie odpowiedzi są 100% poprawne ale według mnie tak. RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Traw3k - 19-07-2013 00:57 Przy tych pytaniach to bardziej forum prawne pomoże... Tutaj tylko trzepie się hajs. Gdzie indziej się go odprowadza. ![]() RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 19-07-2013 08:37 Br0nek1234, z pytaniem 4 to na pewno? Bo mi właśnie wydaje się, że osoba x. To ona pracowała, ona zarobiła te pieniądze, i to ona chyba powinna odprowadzać podatek? RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Traw3k - 19-07-2013 13:00 Odprowadza osoba, która osiągnęła dochód. Nie ważne, gdzie on się znajduje, czy na koncie Babci, czy w portfelu, czy pod kanapą. ![]() ![]() RE: Ulga z tytułu wychowania dzieci + kilka innych pytań - Papass - 20-07-2013 19:30 Jeżeli kogoś interesuje punkt 4: Cytat:Ad. 4.Jest to wypowiedź użytkownika TaxTex z forumprawne.org |