![]() |
Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza (/Temat-Zarabianie-w-sieci-afiliacyjnej-a-dzialalnosc-gospodarcza-70473) |
Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - mr. nobody - 03-06-2013 11:41 Witajcie ![]() Szukałem podobnego tematu, ale ostatecznie nie znalazłem, jednak jeśli ktoś kojarzy, to proszę o link. Od lutego zarabiam w jednej z sieci afiliacyjnych ok. 400 zł miesięcznie. W jej regulaminie znalazłem taki zapis: Cytat:6.3. Przyjętą formą współpracy między wydawcą a siecią Afiliant jest najem powierzchni reklamowej, gdzie wydawca występuje w roli wynajmującego. Z tego względu nie wystawiamy wydawcom rozliczenia podatkowego PIT. Zgodnie z art. 44 ust. 1 pkt 2 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych podatnicy osiągający dochody (Prowizja) z najmu są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na podatek dochodowy według zasad określonych w obowiązujących przepisach. Poszperałem w Internecie i interpretacji jest miliard, ale cytując artykuł z linku: http://e-biznes.pl/2013/02/kiedy-zarabianie-w-internecie-obliguje-do-zalozenia-dzialalnosci-gospodarczej-artykul-ekspercki/ "Osoby, które zarabiają w internecie rozliczając się z firmami za pomocą umów o dzieło lub zleceń, a także umów o wynajem powierzchni reklamowej, zwykle nie są wzywane do założenia działalności gospodarczej." Natomiast na rachunku wygenerowanym w sieci widnieje: "usługa reklamowa (identyfikator partnera xxx) wynagrodzenie brutto: xxx zł" I teraz moje pytani brzmi. Czy muszę obawiać się, że przyczepią się do mnie, że nie prowadzę działalności gospodarczej? Zarobek może być regularny, może też zacząć wzrastać, ale chcę się normalnie i legalnie rozliczać z US, jednak nie chcę zakładać GD. Jakieś opinie i doświadczenia w tej sprawie ktoś ma? Pozdro ![]() RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - Admin - 03-06-2013 11:47 Jeśli masz umowę o pracę, umowę zlecenie, umowę o dzieło czy umowę wynajmu to działalności nie musisz mieć, a takową masz ZAWSZE w przypadku takich sieci więc możesz spać spokojnie, zawsze też możesz pytać u źródła bezpośrednio sieć afiliacyjną. Co do doświadczenia to jeszcze nigdy w swoim życiu nie spotkałem się, ani nie słyszałem o sytuacji gdzie ktokolwiek zarabiający przez internet był zmuszony do założenia DG. RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - mr. nobody - 03-06-2013 11:50 Zmuszenie - może to niewłaściwe słowo. Chodzi o uniknięcie problemów prawnych z powodu zarabiania takich kwot bez prowadzenia GD. ![]() Pracuję na umowę zlecenie, ale z tą siecią żadnej umowy podpisanej nie mam - oni traktują rejestrację i akceptację regulaminu jako "podpisanie umowy". Chyba, że chodziło Ci o to, że własnie jeśli ma się "gdziekolwiek" podpisaną "umowę o pracę, umowę zlecenie, umowę o dzieło czy umowę wynajmu". RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - mr. nobody - 04-06-2013 10:28 Nikt więcej nie ma doświadczeń z tym? x) RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - surfer0700 - 04-06-2013 10:59 Ja już sporo czasu zarabiam w Zanox'ie (też sieć afiliacyjna) i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z rozliczaniem. Wszystkie rachunki, które wystawił mi zanox, zaniosłem do księgowej i bez problemu wypełniła PIT. Jak mój PIT wyglądał masz opisane tutaj: http://www.zarabiam.com/Temat-PORADNIK-Jak-rozliczac-sie-podatkow-siec-afiliacyjna-Zanox-com-68467 Po prostu wydzierżawiasz im miejsce na reklamę i elegancko możesz się z tego rozliczyć. Sam nie widzę konieczności zakładania działalności, i nikt nigdy czy to US czy to inne .... nie naciskali na mnie bym otworzył działalność. Także myślę że jeżeli będziesz się rozliczał tak jak należy, to możesz spać spokojnie ![]() RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - Stworkowaty - 04-06-2013 11:01 Sam zarabiam bez Działalności Gospodarczej na Sieciach, problemu nie ma, normalnie się rozliczam jako osoba fizyczna więc u Ciebie też nie powinno być problemów.: ) RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - wanda x88 - 05-06-2013 15:22 raz w roku skladasz odpowiednie zeznania do kwoty która zarobiles RE: Zarabianie w sieci afiliacyjnej a działalność gospodarcza - mr. nobody - 18-06-2013 12:12 Dzięki za odpowiedzi, wiem już na czym stoję. ![]() |