Czytaliście zapewne w opisie mojej pomocy Wam, jako moim poleconym na Sharebayu, że
pomagam w WordPressie.
Wiem, też że większość społeczności PPA zakłada blogi na Blogspocie/Bloggerze.
Zaletą systemy blogów Google jest na pewno darmowe ich założenie. Cały koszt za prowadzenie takiego bloga wynosi 0$. Intuicja może podpowiadać, że skoro jest to usługa Google to i te blogi powinny się super pozycjonować. Jednak tak o dziwo nie jest. Dlaczego? Otóż Google nie daje adminom tych stron różnych narzędzi i przede wszystkim możliwości modyfikacji, aby pozycjonowanie i optymalizacja przebiegała znacznie szybciej i gładko. Google od kilku lat ogólnie ma taką politykę, by strony pozycjonowane były
wyłącznie za ich zawartość. Więc zrozumiałe jest to, że nie oferują swoim użytkownikom takich ułatwień.
W naszym przypadku na zawartości dużo nie zyskamy. Dlatego musimy sami, na własną rękę pozycjonować.
Narzędziem idealnym i najprostszym, najbardziej intuicyjnym i nie wiem co jeszcze jest WordPress.
WordPress to silnik CMS, z własnym panelem przyjmujący formę bloga (zaawansowane szablony zamieniają go w portal/magazyn).
Chcę Was przekonać do dania szansy temu silnikowi, więc wymienię jego zalety:
- najlepszy panel jaki widziałem – jest tak intuicyjny (oczywiście jest wersja PL), że naprawdę, nawet kompletny laik po kilku minutach będzie miał go w małym palcu.
- totalna swoboda w działaniu – mamy dostęp do wszystkich plików (czasem zaszyfrowane są niektóre pluginy) i możemy je zmieniać jakkolwiek chcemy na własny użytek
- masa pluginów (wtyczek) – znajdziemy praktycznie do wszystkiego. Już teraz mówię – jeśli musicie coś dodać/zmienić na stronie to prawdopodobnie jest do tego osobny plugin
- wszędobylska pomoc – wielka baza pytań i wiedzy, support na oficjalnym forum, porady dla koderów w dziale codex – nigdy nie zostaniemy bez odpowiedzi
- genialne pozycjonowanie - sam system blogów się dobrze pozycjonuje bo często aktualizujemy stronę, a to robot lubi. Ponadto WordPress ma wbudowane ‚powiadamianie’ (pingowanie) robota o aktualizacji strony, fenomenalne tagi które czasem potrafią same wypozycjonować stronę i masę innych dodatków, funkcji, które pomagają tą stronę pozycjonować. Z odpowiednimi pluginami SEO takiej stronki jest naprawdę proste, i masa działań optymalizacyjnych jest robiona automatycznie.
Niektórzy mogą powiedzieć, że za taki system trzeba płacić. Owszem, ale nawet jeśli chcemy na razie oswoić się z tym silnikiem, to są darmowe hostingi (np. 000webhost), a także darmowe domeny (.uni.me, .tk itd.). Nawet jeśli chcemy wszystko mieć bez ograniczeń to całkowite koszty będą wynosić około 5$ na pierwszy miesiąc (tyle wynosi hosting24.com pakiet silver + domena .com na godaddy z kuponem zniżkowym). Nie jest to przecież dużo – a wiadomo – bez startowego kapitału rzadko coś wychodzi.
Więc nie bójcie się, nawet jeśli macie już rozbudowane blogi na Blogspocie, przenieść wszystkie posty na stronkę opartą o WordPressa, ponieważ w przyszłości da Wam to tylko korzyści.
Także, jeśli ktoś zdecydował się na przejście na ten silnik, bądź ogólnie chcę go spróbować (lub już go używa), to szybciutko na dniach zainstalujemy WordPressa i wstępnie go skonfigurujemy. To wszystko w 2 części.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabraniam kopiowania, upubliczniania i udostępniania treści tego poradnika w każdej formie, bez wcześniejszego kontaktu ze mną.