Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +--- Wątek: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? (/Temat-Kopiowanie-tekstu-Lamanie-prawa-63072) |
Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - nadal - 08-01-2013 16:30 Witam, Czy kopiowanie poradników, po to aby dodać na swoją stronę podchodzi pod łamanie prawa? Jeśli tak to co może mi grozić? Chodzi mi o to, że znalazłem parę poradników angielskich na stronie i chciałbym dodać je na moją. Co sądzicie? RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - surfer0700 - 08-01-2013 16:33 Jeżeli autor nie wyraża zgodę na publikacje, to nie masz prawa tego publikować. Jeżeli nic nie napisał, warto byłoby się do niego odezwać z zapytaniem. Za łamanie praw autorskich grożą wysokie grzywny, a w skrajnych przypadkach pozbawienie wolności. RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - nadal - 08-01-2013 16:36 A jeśli bym zmienił trochę tekst? To czy nadal to podchodzi pod łamanie tych praw? Ten poradnik dotyczy serwisu przez internet, a autor umieścił go na bezpłatnym blogu. RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - daniel42na - 08-01-2013 16:38 Bez zgody nie możesz. Choć wątpliwe aby to wykrył, to nie możesz. Czytaj zdanie za zdaniem i pisz po swojemu - tak będzie najlepiej i niczyich praw nie złamiesz i będziesz miał swój poradnik. RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - nadal - 08-01-2013 16:40 Ok, czyli czytać i dobierać swoje słowa, tak? RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - Krissu - 08-01-2013 16:41 Zmieniać słowa, szyki zdania etc. utrzymując przy tym cały czas ten sam sens. ; ) RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - daniel42na - 08-01-2013 16:41 Tak. Na studiach się wszystkie projekty tak pisze. Przynajmniej ja tak robie RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - surfer0700 - 08-01-2013 17:34 Najlepiej przeczytaj cały tekst kilkukrotnie i napisz go po swojemu. Łatwo w sieci wychwycić te same zdania, więc zawsze może się ktoś przyczepić. A tak jak napiszesz to po swojemu i dodatkowo dasz link skąd zaczerpnąłeś wiedzę to będzie ok. Albo innym sensownym rozwiązaniem jest kopiowanie tekstów żywcem i zostawianie linków do strony, z której masz dany poradnik. Oczywiście jeżeli autor nie zastrzegł prawa do kopiowania, bo wtedy ta opcja nie wypali RE: Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - aero2 - 08-01-2013 17:40 A jak jest treść po polsku, a przetłumaczy się to na inny język i wstawi dla zagranicznych gości, to też jest kopiowanie? Kopiowanie tekstu - Łamanie prawa? - Artinesse - 02-03-2018 17:50 Wątek został przeniesiony do kosza. Prawdopodobne przyczyny : 1. Temat jest niezgodny z regulaminem. 2. Podobny temat znajduje się już na forum. 3. Wątek nie jest już aktualny. 4. Autor prosił o jego przeniesienie. 5. Temat został wyczerpany bądź rozwiązany. Pozdrawiamy Administracja Forum. |