Paragon/faktura allegro - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Paragon/faktura allegro (/Temat-Paragon-faktura-allegro-62555) Strony: 1 2 |
Paragon/faktura allegro - Scoobyx - 27-12-2012 21:02 Witam, pewnego razu kupiłem w sklepie kilka dysków twardych po niskiej cenie. Później sprzedałem je na allegro po wyzszej. I czy w tym przypadku mam obowiazek, jesli sie kupujacy upomina, wystawic paragon? Czy tez nie? Było to tylko i wyłacznie jeden raz. Nigdy wczesniej nie handlowałem na allegro. Nie prowadzę działalności gospodarczej, ani tez sprzedaży detalicznej. Mam tylko wysłać temu panu podbita gwarancje od tego sklepu, czy tez w ogóle nie mam takiego obowiązku? Jak to wygląda ze strony prawnej panowie? RE: Paragon/faktura allegro - surfer0700 - 27-12-2012 21:11 A napisałeś w aukcji, że wystawiasz paragon? Jeżeli nie, to napisz mu, że nie prowadzisz działalności gospodarczej i nie jesteś w stanie wystawić paragonu. Dlatego nie pisałeś nic o paragonie w aukcji. Mógł dopytać przed zakupem. RE: Paragon/faktura allegro - Scoobyx - 27-12-2012 21:21 Nic nie pisałem. RE: Paragon/faktura allegro - surfer0700 - 27-12-2012 21:23 No dokładnie. To napisz mu, że nie prowadzisz działalności gospodarczej, a co za tym idzie nie masz obowiązku wystawiania rachunków. RE: Paragon/faktura allegro - demi12125 - 27-12-2012 21:24 (27-12-2012 21:21)Scoobyx napisał(a): Nic nie pisałem. napisz mu po prostu, że nie prowadzisz działalności gospodarczej i nie masz możliwości wystawienia faktury, poza tym widać na stronie aukcji czy sprzedający sprzedaje jako firma czy jako prywatna osoba, jeśli chciał fakturę mógł to ogarnąć przed zakupem... RE: Paragon/faktura allegro - Scoobyx - 27-12-2012 21:52 A co do gwarancji to mam obowiązek mu ją wystawić? W sensie, że od tego sklepu. RE: Paragon/faktura allegro - surfer0700 - 27-12-2012 21:53 A napisałeś, że dajesz na towar gwarancję? RE: Paragon/faktura allegro - Scoobyx - 27-12-2012 22:01 Nie. Odpowiedź już znam W takim razie powiedział mi, że zwróci mi ten dysk. W sensie odeśle. Mam to zaakceptować czy nie? W końcu jeśli na aukcji nic nie pisało to co się rzuca gość. Szczerze mówiąc on mnie denerwuje. Nie ma się do czego przyczepić, a próbuje na siłę. RE: Paragon/faktura allegro - surfer0700 - 27-12-2012 22:12 Wiesz... zgodnie z prawem konsumenta ble ble ble..... to musisz przyjąć ten dysk jeżeli nie minęło 10 dni od otrzymania przez niego towaru. Nie wiem jak to jest z kosztami, czy zwraca Ci prowizję czy nie, ale towar musisz przyjąć do siebie. Nie martw się, wyżyjesz się wystawiając mu negatywa 2 RE: Paragon/faktura allegro - Scoobyx - 27-12-2012 22:17 Wtedy i ja też dostanę negatywa niestety... |