Pizza z Morgothem - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: Pizza z Morgothem (/Temat-Pizza-z-Morgothem-50739) |
Pizza z Morgothem - Morgoth2 - 11-03-2012 20:15 Przepis na ciasto (blacha 30/40) -3 szklanki mąki -6dkg drożdży -6 łyżek oleju -1 szklana ciepłej przegotowanej wody -1 łyżeczka cukru i soli Ja dodaje jeszcze zioła ponieważ irytuje mnie posmak drożdży -3 łyżki bazylii -2 łyżki oregano Pieprz świeżo mielony (wedle uznania) -1 łyżka mielonej słodkiej papryki Wszystko dodajemy do miski jak leci w maka woda olej drożdże później jak tam chcecie. Drożdże należy kruszyć. No i ugniatamy... Ugniatamy (posypując mąką do czasu aż ciasto nie będzie sie kleiło do łap... Jak już nie ugnieciemy to dajemy do misy i odstawiamy na około 25min do ciepłego miejsca. Przepis na sos: Tutaj mamy mały problem ponieważ bazuje na domowej roboty przecierze który jest dość wodnisty ale można to zastąpić... -3 łyżki wody -2 zabki czosnku -5 łyżek koncentratu -1 łyżka majonezu (koniecznie winiary dekoracyjny(jest słodkawy) Szczypta soli i cukru I znow dodajemy zioła... Tutaj ilosc wedle uznania ja dodaje tak samo jak do ciasta. Co do składników radzę nie dawać więcej niz 4... Oczywiście można ale wg mnie 4 jest max. Zalecam również dodac cos takiego na pizze: -4 pieczarki -1 duza cebula Posiekać wszystko na drobno udusić na patelni (dobrze aby sie nawet troszkę przypaliło) i kładziemy na pizze ^.^ co do pytan piszcie bede odpowiadał. Edit. Co do kolejnosci dawania składników: Sos Ser Szynka Pieczarki Kukurydza Tutaj mokre składniki Kończymy posypując odrobina sera RE: Pizza z Morgothem - LessiPL - 11-03-2012 20:42 gdzie zdjęcie ? najlepiej z karteczką zarabiam.com żeby nie było że z neta RE: Pizza z Morgothem - adrick1197 - 11-03-2012 20:43 podeslij jakies focie bo widzialem na chacie dawales chyba kiedys RE: Pizza z Morgothem - Driver - 11-03-2012 20:44 przepis napewno wypróbuje mam swój , ale mała zmiana nie zaszkodzi dzieki Morg RE: Pizza z Morgothem - Admin - 12-03-2012 14:02 morgoth wygrał 6 ton przypraw kamis to teraz sobie będzie przez najbliższe 50 lat pizze robił RE: Pizza z Morgothem - w3ly - 12-03-2012 21:38 (11-03-2012 20:15)Morgoth2 napisał(a): Przepis na sos: Ja mam trochę inną technikę( nie mówię, że ta jest zła). A mianowicie: Składniki: - Sok pomidorowy - Ketchup(najlepiej Roleski czy jakoś tak, dobrze jeśli jest łagodny) - Oregano - Sól, pieprz Opis chyba zbędny, ale napiszę. Do miski wlewamy sok, dodajemy ketchup(trzeba zachować proporcje, nie może być za rzadki ani za gęsty. Ja zazwyczaj robię to na oko). Ładnie mieszam, oraz dodaje oregano, sól, pieprz. Przeważnie robię z 1,5l soku, wchodzi mi tak gdzieś z 0,25l ketchupu. Ważne jest, żeby zrobić go tak z 1-2 godziny przed jedzeniem pizzy.... Musi zajść magiczny proces przegryzania. Najlepiej odłożyć przykrytą miskę gdzieś na bok. Zjadalny sos wyszedł mi po około 5 próbie więc wiecie 2 . A i jeśli wam zostanie to polecam na kaca, trochę krzywi ale pomaga. BWT. od listopada nie przemówiłem, ale poczułem potrzebę podzielenia się z wami . A tak na poważnie to się mi k*rwesko nudzi. RE: Pizza z Morgothem - NNX - 13-03-2012 00:54 To ja też wypowiem się w temacie. Przepis na ciasto wg. książki, dołączonej do Thermomixa (to taki bot kuchenny). Składniki ciasta: 200gr Mąki 15gr Drożdży 125ml Wody Łyżeczka cukru 1/2 Łyżeczki soli Łyżka oleju Składniki łączymy w dowolnej kolejności, wyrabiamy ciasto. Niestety nie jestem w stanie określić ile czasowo zajmie ta czynność, ponieważ tą pracę wykonuje za mnie ww. urządzenie... ale na pewno każdy widział jak wygląda wyrobione ciasto na pierogi - to ma wyglądać tak samo. Niby należy odstawić ciasto na ok. 1h, aby wyrosło, ale ja tego nie robię - po uformowaniu ostatecznego kształtu wyrobu przygotowanie sosu, rozgrzanie piekarnika oraz poukładanie dodatków zajmie ok. 30 minut. Kładziemy papier na blachę (koniecznie papier, w żadnym wypadku folia aluminiowa lub bezpośrednio na blachę - chyba, że lubicie pizzę z "wkładką" aluminium lub suchara od spodu ), po czym za pomocą wałka formujemy naszą pizzę. Oczywiście papier można uprzednio posypać mąką, ale ja nie preferuję tej opcji. Polecam formować prostokąt/kwadrat w zależności od kształtu blachy (chyba w większości przypadków kwadrat ), chyba, że ktoś ma zamiar mniej skonsumować a w zamian utworzyć tradycyjną, monotonną, w większości wypadków koślawą i o nieregularnym promieniu okrągłą formę. Nie polecam formować brzegów, ponieważ jeżeli użyliśmy drożdży w kostce, ciasto znacznie urośnie i jego objętość, która formuje brzegi będzie o wiele za duża. Składniki sosu: Ketchup Włocławek/Kotlin Łagodny Przecier pomidorowy Łowicz lub Włocławek - w obydwu przypadkach zastosowano super odkrywczą technologię zastosowania większej szyjki słoika... Poza tym walory smakowe tych produktów są nienaganne. W żadnym wypadku nie stosujemy przecieru marki Madero (w składzie tego przecieru jest przecier i woda ). Bazylia Oregano Bierzemy szklaneczkę, proporcje ketchupu do przecieru mniej-więcej pół na pół. Ww. zioła dodajemy wedle uznania (polecam z nieznaczną przewagą oregano), po czym wszystko mieszamy. Następnym krokiem jest dobór właściwego wyrobu mleczarskiego, zwanego serem. Ja stosuję: Kostkę sera bydgoskiego o wymiarach 7 na 7 cm (sorry, że nie określę gramatury, ale właśnie w taki sposób wydaję dyspozycję w sklepie) - zapewne nie u wszystkich użytkowników tego forum taki ser będzie dostępny - stosujcie takie bez dziur (są zbyt słodkie, imo nie nadają się do pizzy) i nie wędzone. Idąc na łatwiznę możemy wybrać Edamski. Jedno opakowanie sera typu mozarella (koniecznie w zalewie) - dostaniecie to w POLOmarketach, w innych sklepach należy szukać w produktach Mlekovity. Jeżeli ktoś posiada robota kuchennego, wrzuca kostkę sera na wirujące noże, po czym dodaje mozarellę. Najpierw zwykły ser, potem mozarella - w odwrotnym połączeniu powstanie zbita masa. Nie, żeby to miało wpływ na smak pizzy, ale trudniej będzie rozprowadzić. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (taka temp. w piekarnikach z termoobiegiem, bez termoobiegu ja bym dał z 200). Powstały placek smarujemy sosem. Następnie posypujemy serem. Przechodzimy do dodatków: Pieczarki Polędwica sopocka Czarne oliwki (polecam, nie gustuję w zielonych, ponieważ jak dla mnie są kwaśne) Pieczarki myjemy i kroimy. Szynkę również kroimy (warto poświęcić te kilka chwil na pokrojenie, ma to diametralny wpływ na smak specjału). Oliwki też wiecie co, po czym wszystkie dodatki kładziemy w dowolnej kolejności na pizze. Ja najpierw kładę szynkę, pieczarki, a na koniec oliwki. Posypujemy dość sporą ilością ziół, zastosowanych w sosie i wkładamy do piekarnika na okres 17 minut. Smacznego. Moja pizza (surowa) z reguły wygląda tak: RE: Pizza z Morgothem - Morgoth2 - 13-03-2012 15:27 Moja lepsza RE: Pizza z Morgothem - Razer - 13-03-2012 15:53 to ja jeszcze sos czosnkowy - 200 gramow jogurtu naturalnego - 180 gramów majonezu stołowego - pół łyżeczki soli i pieprzu - 5-6 ząbków czosnku - bazylia, oregano, zioła prowansalskie w kwestii gustu - 2 lyżeczki jak ktoś nie lubi zbytnio ziół, można więcej później na 2h do lodówy i jest moc!!! na następny dzień jak Nam zostało dodajemy majonezu - sos po prostu przejdzie bardziej czosnkiem, no chyba że taki lubicie RE: Pizza z Morgothem - kris6917 - 14-03-2012 20:29 Z doświadczenia mogę poradzić że warto zastąpić wodę mlekiem ciasto jest smaczniejsze. A co do sosu to zawsze robiłem bez majonezu będę musiał wypróbować |