Poradnik Amazon VPS - Wersja do druku+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33) +--- Dział: Poradniki dotyczące Zarabiania przez Internet (/Forum-Poradniki-dotyczace-Zarabiania-przez-Internet-279) +--- Wątek: Poradnik Amazon VPS (/Temat-Amazon-VPS-49315)Strony: 1 2 |
Amazon VPS - Coristo - 04-02-2012 21:39 Witam. Wiele osób zwraca się do mnie z prośbą o pomoc w tworzeniu konta „ Amazon Cloud”. Dziś przedstawię jak założyć takowe konto, jak odpalić swojego pierwszego VPS’a. 1. REJESTRACJA KONTA AMAZON A więc zaczynamy od wejścia na stronę : aws.amazon.com/ec2/ - klikamy „Sign Up Now” - ukazuje się nam podstrona, na której zaznaczamy „I am a new user”, podajemy swój adres email i klikamy „Sing in using our secure server” - kolejna podstrona: podajemy swoje imię, email oraz jego potwierdzenie oraz hasło które także powtarzamy i klikamy „Continue” - następnie na kolejnej podstronie podajemy: imię oraz nazwisko, wybieram kraj, adres (ulica i nr domu), miasto, region (PL), kod pocztowy(bez myślnika!) oraz numer telefonu (koniecznie podajemy prawidłowy numer tel. gdyż będzie on niezbędny do weryfikacji konta), przepisujemy kod z obrazka oraz zaznaczamy „Check here to idicate that you...” następnie klikamy „Create account and Continue” - kolejna podstrona to uzupełnienie danych karty kredytowej (Patrz SS) Jeżeli nie posiadamy karty kredytowej to możemy ją utworzyć bez ponoszenia żadnych kosztów na stronie: kartainternetowa.pl i postępować wg. wskazówek znajdujących się na stronie banku. - po wypełnieniu danych o karcie kredytowej naciskamy „Continue” - na następnej stronie zaznaczamy „I am not VAT registered...” i klikamy „Continue” - następnie wybieramy w polu „Country Code” Poland (+48), podajemy ten sam numer telefonu co wcześniej i naciskamy „Call Me Now” i oczekujemy na telefon od automatu Amazon. Słuchamy co tam nam powie automacik a następnie wpisujemy w telefonie kod pin, który jest podany na stronie z weryfikacją. - po wpisaniu pinu na telefonie powinna pojawić się nam informacja na stronie : „Your identity has been verifed successfully”, po czym klikamy „Continue” (Jeżeli nie otrzymaliśmy takiej wiadomości oznacza to, iż podaliśmy błędny PIN lub popełniliśmy wcześniej jakiś błąd) - ukazuje się nam strona z informację iż nasze konto zostało aktywowane. (Konto powinno zostać aktywowane w przeciągu 24h oraz musimy posiadać co najmniej 1$ na naszej karcie kredytowej – dlatego też do zakładania konta Amazon polecam zakładać nową kartę kredytową oraz wpłacać na nią kwotę o wartości 5 zł) 2. LOGOWANIE ORAZ URUCHAMIANIE NASZEGO PIERWSZEGO VPS’a Wchodzimy na stronę : aws.amazon.com - klikamy przycisk "Sign Up" - wpisujemy nasz email, zaznaczamy pole „I am a returning user and my password is:” i wpisujemy nasze hasło - po pomyślnym zalogowaniu ukaże się nam strona - klikamy „AWS Management Console” - ukazuje się nam strona, na której klikamy „Sign in to the AWS Console” - klikamy na górnym pasku „Amazon EC2” - w nastepnym oknie możemy wybrać gdzie ma się znajdować nasz serwer Aktualnie dostępne są następujące lokacje: Virginia, Oregon, N, California, Ireland, Singapore, Tokyo, Sao Paulo, wybieramy nam odpowiadający region oraz klikamy przycisk „Launch Instance” - następna strona, wybieramy „Launch Classic Wizard” i klikamy „Continue” - następna strona, to wybór naszego VPS’a Ja ukażę, jak stworzyć serwer na Windows Server 2008, gdyż jest on przyjemny w obsłudze. Dodam, iż do wyboru jest 14 typów serwerów. (W przypadku wyboru innej opcji postępujemy podobnie, aczkolwiek opcje mogą się różnić) - wybieramy „Select” przy opcji „Microsoft Windows Server 2008 R2 Base” - następne okno to wybór ilości serwerów, które chcemy uruchomić oraz jakie parametry ma mieć nasz serwer, w polu „Availability Zone” wybieramy pierwszą lepszą opcję i klikamy „Continue” - następne dwa okna pomijamy i przechodzimy dalej klikając „Continue” - zatrzymujemy się na tym oknie - podczas pierwszego tworzenia serwera musimy stworzyć klucz, podajemy jego nazwę (dowolna) i klikamy „Create & Download you Key Pair” zapisujemy go na dysku w bezpiecznym miejscu - następnego okna nie ruszamy i klikamy „Continue” - na końcu podsumowanie w którym klikamy „Launch” - ostatnią podstronę zamykamy klikając „Close” - teraz wchodzimy w „Instances” - tutaj, widoczną mamy listę naszych serwerów, oraz ich status - klikamy na nasz serwer PPM i wybieramy opcję „Connect” - czekamy ok. 15 minut zanim nasz serwer zostanie utworzony ( czas jest niezależny, raz jest to 1 minuta, raz 15), naciskamy „Download shortcut file” a nastepnie „Retrieve Password” gdzie wybieramy wcześniej utworzony klucz i klikamy „Decrypt Password”, kopiujemy hasło i odpalamy wcześniej ściągnięty „zdalny pulpit” - właściwie to tyle, jeżeli chcemy wyłączyć serwer klikamy PPM na dany serwer i wybieramy opcję „Terminate” i potwierdzamy. Myślę, że wielu z was ten poradnik pomoże, starałem się zrobić go jak najbardziej czytelnym. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać w tym wątku, postaram się pomóc. Pozdrawiam Coristo Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody. RE: Amazon VPS - HeniutX - 04-02-2012 22:49 To jest serwer na rok jeśli się nie mylę? RE: Amazon VPS - Coristo - 04-02-2012 22:51 (04-02-2012 22:49)HeniutX napisał(a): To jest serwer na rok jeśli się nie mylę?Opłaty za serwer liczone są co godzinę. A konto jest ważne tak długo, jak długo dokonujesz opłat za VPS'a. RE: Amazon VPS - HeniutX - 05-02-2012 11:17 VPS za darmo na rok: Cytat:VPS za darmo czyli chmura Amazonu dla ubogichŹródło: http://www.jasinski.us/2010/vps-za-darmo-czyli-chmura-amazonu-dla-ubogich/ RE: Amazon VPS - Coristo - 05-02-2012 11:22 Za darmo ? To jakaś bzdura. Zamawiam VPS'y od od początków aukcji na lockerz i nigdy nie było tam nic za darmo. To, że zamówisz VPS, i wyłączysz go po 3 minutach, to nie oznacza, że te 3 minuty się rozpływają w powietrzu. To się sumuje, czyli odpalasz 20 razy ten 3 minutowy VPS i masz już policzone jako 1h. EDIT: Jeżeli nie uiścisz opłaty za serwer po 2 miesiącach konto zostaje zablokowane. RE: Amazon VPS - HeniutX - 05-02-2012 11:24 Sam nie mam jak tego przetestować, ponieważ nie mam karty kredytowej, ale dużo osób tak sądzi i jest wiele poradników na temat "Darmowego VPS" RE: Amazon VPS - Satan - 05-02-2012 16:53 Testowałem, sam miałem przez te 2 miesiące VPS'y na amazonie, wszystko git malina, polecam poradnik Coristo ! SATAN'S APPROVED ! RE: Amazon VPS - m4rcin93 - 05-02-2012 17:35 dobry poradnik Coristo doświadczony RE: Amazon VPS - PodatekPL - 05-02-2012 22:17 Ładnie i przejrzyście . Bo prostu git RE: Amazon VPS - diabloo07 - 22-07-2012 11:07 HeniutX ma rację - nawet na stronie Amazonu pisze o tym, lecz dotyczy to tylko najsłabszej konfiguracji |