![]() |
forszmak polecam - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: forszmak polecam (/Temat-forszmak-polecam-47535) |
forszmak polecam - munio - 22-12-2011 16:26 Składniki Jak ma być dużo to po kilogramie - (można mniej ale po równo): - schab bez kości, - boczek wędzony (chudy), - kiełbasa cienka (dobrej jakości) dalej::- wywar rosołowy ( może być z rosołku z kostki), - ogórki kiszone - no to już w zależności od gustu ale ok. 0,5 kg, - śmietana, - koncentrat pomidorowy, - musztarda , - smalec do smażenia ( ewent.olej, oliwa) przyprawy:- ziele angielskie, - pieprz, - sól, - czosnek, - pieprz ziołowy, - listek laurowy, - papryka, - majeranek. Brudna cześć forszmaku ( robota ) Kroimy w słupki lub paseczki jak kto woli to nazywać ok. < 1 cm i smażymy w kolejności: schab i do gara, na tym samym tłuszczu (dodajemy troszkę) boczek i do gara, dalej na tym samym (dodajemy troszkę) kiełbasę i do gara. Wszystko partiami do gotującego się rosołem i gotujemy. W między czasie kroimy tak jak pozostałe składniki ogórki ( wszystko ma mieć jednakowe wymiary ok. < 1 cm) i na patelnie na tłuszczu obsmażamy chwilę i do gara, ale tak pod koniec gotowania jak schab będzie już dochodził ( no momencik odczekać trzeba –schab dojdzie też szybko). Całość gotujemy żeby smaki przeszły, a mięcha zmiękły i dodajemy koncentrat pomidorowy wg gustu, ok. 1 łyżeczkę musztardy ( najlepsza SAREPSKA) majeranek i dosmaczamy . Listek, ziele, ziarna pieprzu, pieprz ziołowy, paprykę, sól i czosnek dajemy wcześniej. Na sam koniec dodajemy śmietanę, uważamy, by się nie zważyła ( ja zawsze ją hartuję ) Potrawa ma mieć smak słono- pikantno – kwaśny. (można dodać maggi lub sosu sojowego wg uznania). Konsystencja tak jak flaczki tylko nie dodajemy do tego mąki . Gęsta od mięsa ale zupa !!!. zrodlo wielkiezarcie |