Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
[Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140)
+---- Dział: Forum Punktomaniacy.pl (/Forum-Forum-Punktomaniacy-pl-287)
+----- Dział: Punktomaniacy Odpowiedzi (Zadania) (/Forum-Punktomaniacy-Odpowiedzi-Zadania-292)
+----- Wątek: [Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser (/Temat-Odpowiedzi-Punktomaniacy-Ser-46277)



[Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - Grub63 - 23-11-2011 04:11

Cytat:Ser – produkt spożywczy wytwarzany z mleka. Zazwyczaj produkuje się go poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce.Proces zapoczątkowywany jest przez podpuszczkę; może być stosowana cielęca (otrzymywana z błon śluzowych żołądków cielęcych), mikrobiologiczna (szczepy bakterii) lub genetycznie modyfikowana (organizm zmodyfikowany genetycznie produkuje enzym). W wyniku działania podpuszczki dochodzi do wytrącenia kazeiny z mleka w postaci skrzepu, z którego wytwarza się następnie masę serową, która po uformowaniu, wyprasowaniu i wysoleniu poddawana jest procesowi dojrzewania, co nie dotyczy serów świeżych. W czasie dojrzewania sera tworzy się w nim kwas mlekowy, a następnie występuje rozkład białek i tłuszczów z tworzeniem się substancji nadających charakterystyczny smak i zapach. Powstające gazy, głównie dwutlenek węgla, tworzą oka (dziury) wewnątrz sera.

1. Co wytrąca się z mleka do produkcji serów?
tłuszcze

2. Co wytrąca z mleka podpuszczka?
kazeine

3. Jaki kwas tworzy się w czasie dojrzewania sera?
kw. mlekowy


RE: [Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - tylkojedno - 23-11-2011 06:19

poprawnie +