[Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140) +---- Dział: Forum Punktomaniacy.pl (/Forum-Forum-Punktomaniacy-pl-287) +----- Dział: Punktomaniacy Odpowiedzi (Zadania) (/Forum-Punktomaniacy-Odpowiedzi-Zadania-292) +----- Wątek: [Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser (/Temat-Odpowiedzi-Punktomaniacy-Ser-46277) |
[Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - Grub63 - 23-11-2011 04:11 Cytat:Ser – produkt spożywczy wytwarzany z mleka. Zazwyczaj produkuje się go poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce.Proces zapoczątkowywany jest przez podpuszczkę; może być stosowana cielęca (otrzymywana z błon śluzowych żołądków cielęcych), mikrobiologiczna (szczepy bakterii) lub genetycznie modyfikowana (organizm zmodyfikowany genetycznie produkuje enzym). W wyniku działania podpuszczki dochodzi do wytrącenia kazeiny z mleka w postaci skrzepu, z którego wytwarza się następnie masę serową, która po uformowaniu, wyprasowaniu i wysoleniu poddawana jest procesowi dojrzewania, co nie dotyczy serów świeżych. W czasie dojrzewania sera tworzy się w nim kwas mlekowy, a następnie występuje rozkład białek i tłuszczów z tworzeniem się substancji nadających charakterystyczny smak i zapach. Powstające gazy, głównie dwutlenek węgla, tworzą oka (dziury) wewnątrz sera. 1. Co wytrąca się z mleka do produkcji serów? tłuszcze 2. Co wytrąca z mleka podpuszczka? kazeine 3. Jaki kwas tworzy się w czasie dojrzewania sera? kw. mlekowy RE: [Odpowiedzi Punktomaniacy] Ser - tylkojedno - 23-11-2011 06:19 poprawnie + |