![]() |
zgubiony dowód osobisty - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: zgubiony dowód osobisty (/Temat-zgubiony-dowod-osobisty-45767) Strony: 1 2 |
zgubiony dowód osobisty - sl0910 - 11-11-2011 01:06 Wczoraj wieczorem (czwartek) zauważyłam, że w portfelu nie mam mojego dowodu osobistego... ostatnio wyciągałam go w zeszłym tygodniu na poczcie (w zeszły czwartek), mógł też mi wypaść w trakcie robienia zakupów. Dzisiaj mamy święto, dodatkowo przebywam poza miejscem stałego zamieszkania. Co powinnam w takiej sytuacji zrobić? Iść na policję i zgłosić zgubę, czy może zostawić policję w spokoju i pojechać w najbliższym czasie (poniedziałek, wtorek) do domu i udać się do urzędu miasta? RE: zgubiony dowód osobisty - damianus627 - 11-11-2011 01:27 Musisz iść do urzędu i zrobić nowy za opłatą oczywiście. Na policje to nie wiem RE: zgubiony dowód osobisty - Morfit - 11-11-2011 01:30 Z tego co mi wiadomo, na policję również musisz pójść. RE: zgubiony dowód osobisty - Admin - 11-11-2011 01:31 Należy złożyć odpowiedni wniosek o wydanie dowodu osobistego i jest tam miejsce na podanie przyczyny wydania takiego dokumentu. Jutro mamy święto a w wekkend urząd jest zamknięty więc dopiero w poniedziałek najszybciej coś załatwisz. @morfit Na policje zgłaszasz tylko jeśli podejrzewasz kradzież. Czynu karnego nie popełniono więc policja jedyne co zrobi to wystawi pro forme notkę i na tym się skończy, szkoda twojego czasu. RE: zgubiony dowód osobisty - AkaPrawnik - 11-11-2011 01:31 Na policji możesz, powinnaś zgłosić zagubienie dokumentu tożsamości aby nikt inny nie mógł się nim posłużyć. Ponad to jeśli policja cię spisze będziesz miała Alibi że zgubiłaś i nie będą musieli cię ciągać po komisariatach aby zweryfikować twoje dane osobowe. Jeśli jesteś spokojną osobą to ci nie grozi ![]() Pozdrawiam Nie tylko kradzież, ale jeśli uważasz że ktoś niepowołany może się nim posłużyć w sposób krzywdzący dla ciebie, to podobnie jak z kartą do bankomatu, w razie czego, jakiegoś problemu masz zawsze jakieś alibi, że go po prostu zgubiłaś i nie ty narobiłaś problemów. Rozumiesz? Drogi Adminie, strata nie strata, ale nie wiemy kto ten dowód znalazł i go ma, lepiej dmuchać na zimne, polskie prawo zna wiele przypadków wykorzystywania dokumentów tożsamości, lepiej zgłosić aby dziewczyna nie miał problemów... Ehh różnie to bywa jednak decyzja należy oczywiście do pokrzywdzonej ![]() RE: zgubiony dowód osobisty - Admin - 11-11-2011 01:37 @up nie chłopak tylko kobieta, czytaj dokładniej. RE: zgubiony dowód osobisty - AkaPrawnik - 11-11-2011 01:39 Przepraszam, niedopatrzenie. Dziś masa roboty i nadrabianie, bo przecież wole i nie zauważyłem zwrotu ![]() Już to naprawiam, raz jeszcze najmocniej przepraszam. p.s Sam adminie widzisz ile nocy siedzę, mam prawo do pomyłek, zmęczenie daje znaki, czas wypocząć ![]() ![]() RE: zgubiony dowód osobisty - sl0910 - 11-11-2011 04:18 Wcześniej przeszukałam cały pokój i nic, ale przed chwilą przypomiałam sobie o ostatniej desce ratunku i pomodliłam się do św. Antoniego, żeby pomógł mi odnaleźć dowód. Bardzo pomógł, bo zaraz potem przyszło mi do głowy żebym sprawdziła wszystkie kieszenie i dowód się znalazł. ![]() Dziękuję Wam za pomoc i rady, następnym razem jak zgubie go tak, że już go nie odnajdę to będę wiedziała co robić. ![]() RE: zgubiony dowód osobisty - Morfit - 11-11-2011 05:10 Haha ![]() ![]() RE: zgubiony dowód osobisty - munio - 16-12-2011 15:36 trzeba zglaszac gdzie tylko sie da zeby potem uniknac sytuacji ze masz pozyczke do splaty malo to wpolsce oszustow naciagaczy... |