Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Środek trwały na firmę, podatek i amortyzacja - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Środek trwały na firmę, podatek i amortyzacja (/Temat-Srodek-trwaly-na-firme-podatek-i-amortyzacja-45660)

Środek trwały na firmę, podatek i amortyzacja - Admin - 08-11-2011 13:36

Chciałbym zakupić środek trwały na firmę od osoby, która swoją firmę niedawno zamknęła i chce sprzedać sprzęt informatyczny.
Transakcja były by spisana poprzez umowę kupna-sprzedaży i wynosiła ponad 10 tysięcy złotych.

Jak wygląda w tym momencie odliczenie takiego sprzętu od kosztów?
Wiem że jest amortyzacja, jednak nie wiem do końca na czym ona polega wiem tylko że jest to zmniejszenie się wartości dobra kapitałowego w pewnym okresie w czasu i wylicza się z tego jakiegoś procentu który przez parę lat (3 albo 5) jest rozkładany (może źle rozumiem).

Jednak do rzeczy, bo wciąż nie zadałem głównego pytania.
Czy mogę odliczyć sobie taki środek trwały od przychodu który osiągnąłem w tym miesiącu ?

Proszę o prawniczą wersja jak i tą dla "zwykłych śmiertelników", gdyż czasem jest trudno się połapać w prawnych skrótachSmile