![]() |
Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Pokój Gracza (/Forum-Pokoj-Gracza-108) +--- Wątek: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? (/Temat-Battlefield-3-EA-zapros-sobie-szpiega-do-domu-45334) |
Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - sojusznik - 31-10-2011 22:25 ![]() Nowa usługa dystrybucji elektronicznej gier firmy Electronic Arts jest bardziej bezczelna niż służby specjalne zakładające nam podsłuch w domu, bo wyraźnie deklaruje, że będzie nas podsłuchiwać i zamierza sprzedawać to, czego się dowie, osobom trzecim Wystarczy zwrócić uwagę na licencję użytkownika, którą zwykle pomija się kliknięciem w trakcie instalacji. W jednym z jej punktów wyrażamy zgodę na zbieranie i wykorzystywanie przez EA różnych danych, instalując i korzystając z programu Origin, a jest to wymagane w przypadku wielu gier. O jakie dane chodzi? Wszystkie możliwe w zasadzie. ![]() Czerwone podkreślenie - używanie usługi Origin oznacza zgodę na wszystko Origin nie tylko notuje skrzętnie nasz numer IP i monitoruje aktywność sieciową ale też zapamiętuje konfigurację naszego sprzętu, także tego peryferyjnego, rodzaj systemu operacyjnego, zainstalowane aplikacje i to nie tylko gry z samego Origina, ale ogólnie "programy" czyli w zasadzie wszystko, co mamy na komputerze. EA może, za naszą milczącą zgodą, korzystać z tego (i danych osobowych), w celach marketingowych a także dzielić się tą wiedzą z osobami i firmami trzecimi, na szczęście bez identyfikacji konkretnej osoby - a wie o nas bardzo wiele, zwłaszcza jeśli kupimy grę za pośrednictwem Origina, podając swoje faktyczne dane włącznie z numerem karty kredytowej o adresie pocztowym nie wspominając. ![]() Ile macie gier na Origin i czy będziecie za nimi bardzo tęsknić? Co ciekawe, główny konkurent Origin, dominujący na rynku sieciowej dystrybucji gier Steam, także zbiera informacje o swoich użytkownikach. Dotyczą one jednak tylko gier zainstalowanych za pośrednictwem tej usługi, a badania konfiguracji sprzętowych oraz zainstalowanych programów są dobrowolne i za każdym razem można odmówić w nich udziału. Oprócz tego Steam "podsłuchuje" wyłącznie na użytek własny - żadna informacja nie wychodzi na zewnątrz, do innych podmiotów, oprócz otwarcie publikowanych co pewien czas globalnych statystyk. ![]() Czerwone podkreślenie - wysłanie danych ze Steam jest świadomą i dobrowolną decyzją Cóż, żyjemy w takich czasach, że wystarczy raz kliknąć by nieświadomie pozwolić takim korporacjom jak Google, Facebook i teraz także EA monitorować nasze komputerowe działania w niebezpiecznie szerokim zakresie. A zachowanie prywatności? Jakiej prywatności... Jesteś pod obserwacją. To nic osobistego, tylko interesy. źródło : gamecorner.pl Co o tym sądzicie? Na wielu forach wielkie oburzenie. Według mnie niepotrzebne działanie. Mają ode mnie duży minus. RE: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - michal2612 - 31-10-2011 22:33 Jakie szczęście, że mi Battlefield nie pójdzie na komputerze ![]() RE: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - Bolt - 31-10-2011 22:35 EA co chwila jest na krawędzi. Najpierw niepotrzebna wg mnie "wojna" z Activision o tym, że BF3 zmiecie coda z powierzchni ziemii - nawet jeśli to troche szacunku dla konkurencji ![]() RE: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - sojusznik - 31-10-2011 22:39 Również bardzo się zdziwiłem, bo rzadko regularnie śledzę takie newsy, gdy to przeczytałem od razu pomyślałem żeby udostępnić to Wam ![]() z jednej strony zastanawiam się czy to nie taki chwyt po prostu ze strony Ea. RE: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - Morgoth2 - 31-10-2011 22:50 Kolejny news pokazujący nam że MW3 górą ! RE: Battlefield 3 & EA - zaproś sobie szpiega do domu ? - Bolt - 31-10-2011 23:03 e tam, obie gierki mają swoje zalety, osobiście mw2 bardzo przypadło mi do gustu jak i battlefield 3 (mimo kilku bugów jak latające bronie czy typ który nie żyje na stojąco ![]() |