![]() |
[Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140) +---- Dział: Takeagift (/Forum-Takeagift-45) +----- Dział: Takeagift Odpowiedzi (/Forum-Takeagift-Odpowiedzi-73) +----- Wątek: [Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk (/Temat-Odpowiedzi-TakeAGift-3-Nysa-Klodzka-W-jakim-masywie-ma-swoje-zrodla-Nysa-Klodzk-41665) |
[Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - blazej411 - 18-08-2011 22:15 Nysa Kłodzka W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzka? Śnieżka Jaką nazwę nosi rzeka, której Nysa Kłodzka stanowi lewy dopływ? Odra Przez jakie województwo przepływa m. in. Nysa Kłodzka? opolskie RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [2] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - Grub63 - 18-08-2011 22:32 Znów ten jeb*ny TAG dojeb*ł do pieca, bo w tekście jest wyraźnie napisane: Cytat:Nysa Kłodzka– rzeka w południowo-zachodniej Polsce, na terenie województw dolnośląskiego i opolskiego, lewobrzeżny dopływ Odry. Źródła w Masywie Śnieżnika, na zboczach Trójmorskiego Wierchu. W górnym swym biegu rzeka wykorzystuje naturalny kanał odpływowy jakim jest Rów Górnej Nysy. Następnie płynie przez Kotlinę Kłodzką, skąd wyrywa się przez Góry Bardzkie w okolicy Barda tworząc malowniczy Przełom Nysy Kłodzkiej, jedną z największych osobliwości Sudetów. Przez Góry Bardzkie rzeka płynie kilkoma zakolami (meandrami), charakterystycznymi raczej dla rzeki nizinnej – czym dowodzi swej antecedencji. Po opuszczeniu gór skręca gwałtownie na wschód i płynie Przedgórzem Sudeckim, by w Nysie wpłynąć na Nizinę Śląską. Przepływa przez woj. dolnośląskie i opolskie, a historycznie przez ziemię kłodzką i Dolny Śląsk. W górnym biegu płynie wartko tworząc wodospady, na równinie silnie meandruje. Często wylewa, właśnie z tego powodu powstały w XX w. dwa duże zbiorniki retencyjne w okolicach Otmuchowa (Jezioro Otmuchowskie) i Nysy (Jezioro Nyskie), które wykorzystuje się także w celach energetycznych i rekreacyjnych. Pomiędzy Kamieńcem Ząbkowickim i Paczkowem wybudowano dwa nowe zbiorniki (w 2002 roku): Topola i Kozielno razem tworzące Jezioro Paczkowskie. W dolnym biegu wykorzystywana wraz Oławą jako źródło wody dla Wrocławia. Wybudowano kanał przerzutowy prowadzący wodę z Nysy do Oławy. Na części swojego biegu jest tradycyjną granicą pomiędzy Górnym i Dolnym Śląskiem. ... a nie Śnieżki :@ RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [2] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - dami3nko3 - 18-08-2011 22:42 no fakt źle "Uwaga! Przykro nam, nie odpowiedziałeś poprawnie na pytania. Niestety nie możemy Ci przyznać starsów za to zadanie." RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [2] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - blazej411 - 19-08-2011 08:53 ja tak odpowiedziałem i miałem dobrze RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - KrisBarca_92 - 19-08-2011 09:05 dobrze RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - Grub63 - 19-08-2011 12:08 (19-08-2011 08:53)blazej411 napisał(a): ja tak odpowiedziałem i miałem dobrze no właśnie, bo odpowiedziałeś błędnie, dlatego ci zaliczyło ![]() RE: [Odpowiedzi TakeAGift] [3] [Nysa Kłodzka] W jakim masywie ma swoje źródła Nysa Kłodzk - blazej411 - 19-08-2011 12:46 aha, fajnie ![]() |