![]() |
Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Pokój Gracza (/Forum-Pokoj-Gracza-108) +---- Dział: PC (/Forum-PC-142) +---- Wątek: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? (/Temat-Amnesia-The-Dark-Descent-najbardziej-przerazajaca-gra-PC-38185) |
Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Tech - 04-06-2011 18:57 ![]() Opis na gry-online: http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=13313 Ostatnio, przez przypadek, przeglądając fora internetowe natrafiłem na bardzo ciekawy tytuł Amnesia: The Dark Descent (mroczny obłęd). Z początku byłem trochę sceptyczny co do gry, ponieważ nigdy w życiu o niej nie słyszałem, więc zastanawiałem się jakim cudem może to być jedna z najstraszniejszych gier jakie powstały. Poszperałem trochę w internecie i znalazłem dość śmieszny filmik: [my-youtube width=425 height=344]http://www.youtube.com/watch?v=loSzpvq73FY&feature=player_embedded[/my-youtube] http://www.joemonster.org/filmy/30904/Przerazony_gracz#commentsStart Widać na nim jak jakiś Amerykanin gra w Amnesie, będąc jednocześnie połączonym przez Skype. Co prawda ja podczas przechodzenia gry nie krzyczałem tak jak on, ale muszę przyznać, że miejscami gra naprawdę potrafi przerazić i "serce bije 600/min". ---------------------------------------------------------
Trochę konkretniej o grze: Jest to typowy survival-horror czyli nie chodzi tu o wybicie miliona potworków bez zadraśnięcia - naszym jedynym celem jest PRZEŻYCIE. Nie mamy do dyspozycji ŻADNYCH broni (nie licząc kamieni, łopat, młotków i innych rzeczy, które możemy zabrać ze sobą, ale co najwyżej możemy się palnąć nimi w łeb, bo przeciwnika tym na pewno nie powstrzymamy). Tak więc jeśli już napotkamy na swej drodze to wrogie "coś", jedyną metodą jest ucieczka i ukrywanie się w nadziei, że potwór pójdzie dalej. Główny bohater cierpi na tytułową "amnezję", więc na początku nie mamy pojęcia o co chodzi, gdzie jesteśmy, jaki jest nasz cel itd. Tak więc idziemy przed siebie, zwiedzając coraz to nowe pomieszczenia, czasem rozwiązując zagadki i naprawiając różne maszyny, które umożliwią nam dalszą wędrówkę. Po drodze musimy zbierać rozpałki i olej do latarni - to właśnie te rzeczy są najważniejszymi przedmiotami w grze, bowiem przez większość czasu znajdujemy się w bardzo ciemnych pomieszczeniach i bez światła nasz bohater może powoli zacząć tracić zmysły (nie wspominając już o naszej psychice ![]() Co do grafiki to myślę, że jest na bardzo przyzwoitym poziomie (wymagania nie są wygórowane), ale nie jest ona tutaj tak bardzo istotna. Dużym plusem jest też świetna muzyka, budująca klimat i od której możemy dostać ciarek na plecach. ![]() wersja tl;dr Ogólnie bardzo polecam ten tytuł wszystkim, którzy mają odwagę i mocne nerwy na rozgrywkę :) Ja niestety już jestem przy końcu gry i dzisiaj prawdopodobnie ją ukończę. Dodam, że najlepiej jest grać na słuchawkach, całkowicie po ciemku - najlepiej w nocy, albo gdy nikogo nie ma w domu. Jeśli macie zamiar grać w dzień to niestety już takiego klimatu nie będzie. Polecam też nie starać się "wygrać" gry - prostu wczujcie się w klimat, a zapewniam wam, że emocję będą niesamowite. Z początku może być trochę trudno połapać się co mamy robić, ale z czasem nabierzemy wprawy i będziemy wiedzieć mniej więcej czego się spodziewać i jak reagować. Polecam tu też świetną solucję po polsku, gdzie gościu jest nadzwyczaj spokojny i o dziwo rzadko przeklina (polecam oglądać w 720p na całym ekranie). [my-youtube width=425 height=344]http://www.youtube.com/watch?v=xI9ks1ywCmU[/my-youtube] Pierwsza część solucji: http://www.youtube.com/watch?v=QwIb5_UYD8M RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - mikolaj90 - 04-06-2011 19:06 Myślę, że filmik z tym kolesiem co tak przeżywa jak stara baba okres jest ustawiony. Przyznaję racje, gra straszna i trzyma w napięciu ale bez przesady. RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - paskur - 04-06-2011 19:15 oglądnąłem cały film ,a le jednak nie na moje nerwy gra RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Scoobyx - 04-06-2011 19:34 Może i jest straszna ta gra, ale żeby tak krzyczeć ? Koleś chyba grał w 3D ![]() RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Michadex - 04-06-2011 23:57 Miałem okazję zagrać , momentami naprawdę jest ostro polecam . RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Admin - 05-06-2011 00:37 reput, bardzo fajny artykul stresciles, gra faktycznie wyglada bardzo ciekawie - a gosc na skypie dosyć ostro panikował RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Tech - 21-06-2011 17:32 Przeszedłem niedawno do końca. Nawet fajne zakończenie miałem (jest kilka). Ogólnie jeszcze raz polecam, teraz mi będzie brakować mroków zamku i czających się na mnie potworków :( Jednak znalazłem jeszcze oficjalny dodatek o dziwnej nazwie "Justine", może chociaż kilka godzin sobie pogram ^^ Z tego co czytałem to jeśli się tam zginie to jest game over i trzeba zaczynać od początku, więc może być ciekawie.. RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Tazune - 28-06-2011 18:28 Gra dla mnie taka sobie bo gra typu horror bez gnata to nie gra ![]() Mozecie mnie tu zbluzgać ale ja po prostu lubię wziasc shotgun'a albo poręczny topór (jak w L4D) i po nawalać w zombie lub potwory. RE: Amnesia: The Dark Descent - najbardziej przerażająca gra PC? - Tech - 08-08-2011 21:41 @Up: No i właśnie o to chodzi żeby nie było nawalanki w tej grze. No bo co to za strach jeśli możesz wyjąć pistolet i wszystkich rozjebać? Co najwyżej mogą cię wystraszyć potwory wyskakujące znienacka. W Amnesii mamy całkowicie nowy, wyższy poziom strachu. Wszystko przez to, że po prostu po spotkaniu potwora, jedynym naszym ratunkiem jest ucieczka - nie możemy mu wyrządzić żadnej krzywdy. Przez ten zabieg spotkanie JEDNEGO takiego monstrum jest o wiele straszniejsze niż wybijanie setek zombie. Tworzy się niesamowita, przytłaczająca i przerażająca atmosfera. Zresztą, kto grał ten wie o chodzi ![]() Ukończyłem już jakiś czas temu oficjalny dodatek do tej gry - Justine i muszę przyznać, że choć klimat nie jest taki sam jak w podstawce i rozgrywka jest dość krótka, to miejscami jest nawet bardziej przerażająco niż w Amnesii. Do tego bardzo fajny zabieg - jedno życie, jeśli zginiesz to gra się wyłącza i wywala cię do windowsa. Potem trzeba od początku zaczynać (gra i tak nie jest długa) ![]() |