Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
[Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 18.03.11 - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11)
+--- Wątek: [Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 18.03.11 (/Temat-Odpowiedzi-Giftomania-Test-Darmowy-z-dnia-18-03-11-33496)



[Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 18.03.11 - Grub63 - 18-03-2011 00:22

Rozwiąż zadanie Musztarda.

Cytat:Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca". Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi).Musztarda powstaje w wyniku łączenia ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z octem. Dodaje się także sól i cukier. Poprzez zastosowanie różnego rodzaju przypraw (głównie smakowych), substancji barwiących, wykorzystanie różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia (stopnia rozdrobnienia) powstało wiele odmian musztardy, m.in.:

* sarepska – tworzona z gorczycy sarepskiej, uprawianej głównie w Rosji;
* kremska – bardzo drobno mielona, dość słodka;
* dijon – ostra i dość słona, przyprawiana moszczem winnym;
* francuska – większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, użyty do produkcji jest ocet winny, często dodatkiem jest także wino;
* bawarska;
* angielska;
* delikatesowa;
* jerozolimska;
* stołowa – na ogół średnio pikantna, jasna, popularna odmiana musztardy;
* węgierska;
* rosyjska – bardzo ostra, z grubo mieloną gorczycą.

Dzięki dodatkom powstają musztardy smakowe, m.in.:

* miodowa,
* chrzanowa itp.

Na ogół musztardy o tej samej nazwie, lecz różnych wytwórców, znacznie różnią się od siebie smakiem.Musztarda używana jest do poprawiania smaku potraw, głównie mięs, wędlin. Jest stosowana także w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji (mięso staje się bardziej kruche). Musztarda jest ważnym składnikiem sosów musztardowych

Czym charakteryzuje się musztarda rosyjska?

bardzo ostra, z grubo mieloną gorczycą.

Jakich wartości leczniczych nie miała, według Rzymian, musztarda?

Wszystkie wymienione właściwości są poprawne



RE: [Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 18.03.11 - Morze1 - 18-03-2011 17:52

Poprawnie, +


[Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 18.03.11 - Marello - 03-07-2012 10:39

Wątek został przeniesiony do kosza.
Prawdopodobne przyczyny :

1. Temat jest niezgodny z regulaminem.
2. Podobny temat znajduje się już na forum.
3. Wątek nie jest już aktulany.
4. Autor prosił o jego przeniesienie.
5. Temat został wyczerpany bądź rozwiązany.

Pozdrawiamy
Administracja Forum.