[Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 12.03.11 - Grub63 - 12-03-2011 00:24
Rozwiąż zadanie Czekolada.
Cytat:Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Wytwarzana najczęściej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną – 100 gramów tego wyrobu to 2100–2500 kJ (500–700 kcal). Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie.
* Główny podział:
o Gorzka – składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1–32,7 °C. Zawiera 2–5 razy więcej teobrominy niż mleczna.
o Mleczna – w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%. Temperatura wytwarzania wynosi 28,9–30,5 °C
o Biała – bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego. Temperatura wytwarzania 27,9–30,5 °C. Niektórzy smakosze uważają, że ten rodzaj czekolady to nie czekolada ze względu na niską zawartość masła kakaowego.
o Deserowa
* Czekolady będące mieszaniną różnych składników z ww. rodzajami czekolad:
o Bakaliowa
o Orzechowa
o czekolady z owocami, likierami i innymi dodatkami
Czekolada "couverture" jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierającym nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym: 1) nie mniej niż 31% tłuszczu kakaowego; 2) nie mniej niż 2,5% beztłuszczowej suchej masy kakaowej. * Niektóre gatunki czekolady mogą zawierać duże ilości cukru
* Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne:
o kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce; dla porównania, filiżanka kawy zawiera 50–300 mg kofeiny)
o teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
o anandamid – psychoaktywny endokannabinoid
o fenyloetyloamina – endogennna pochodna amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany "hormonem miłości"
Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.
W jakim kraju popularność twardej czekolady jest mniejsza niż czekolady płynnej?
W Meksyku
Jaki wpływ ma czekolada na organizmy niektórych zwierząt?
Ma negatywny wpływ na ich organizmy
RE: [Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 12.03.11 - Stachu - 12-03-2011 11:13
Dobrze , zresztą jak zawsze
[Odpowiedzi Giftomania] Test Darmowy z dnia 12.03.11 - Marello - 03-07-2012 10:39
Wątek został przeniesiony do kosza.
Prawdopodobne przyczyny :
1. Temat jest niezgodny z regulaminem.
2. Podobny temat znajduje się już na forum.
3. Wątek nie jest już aktulany.
4. Autor prosił o jego przeniesienie.
5. Temat został wyczerpany bądź rozwiązany.
Pozdrawiamy
Administracja Forum.
|