Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Najem powierzchni reklamowej dla firmy z EU bez działalności - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Najem powierzchni reklamowej dla firmy z EU bez działalności (/Temat-Najem-powierzchni-reklamowej-dla-firmy-z-EU-bez-dzialalnosci-178615)

Najem powierzchni reklamowej dla firmy z EU bez działalności - maxikaz - Wczoraj 12:24

Mam dochody z najmu powierzchni reklamowej na stronach www. Współpracuje z dwoma firmami, jedna jest w EU druga jest z USA.
Nie mam firmy i tak beztrosko od dwóch lat płacę sobie podatek ryczałtem 8,5%. Nie przekraczam 200000 zł rocznie. Ale ostatnio się przestraszyłem bo przeczytałem że przy najmie firmom zagranicznym z Unii Europejskiej takim jak na przykład Google trzeba wystąpić do urzędu o nadanie NIPu europejskiego i co miesiąc składać deklarację VAT EU już od pierwszych zarobionych złotówek w zagranicznej firmie. No i teraz się wystraszyłem bo nie wiem czy to tyczy się też osób prywatnych, czy tylko tych mających firmę. Na razie urząd się o nic nie przyczepił bo zarobki są małe w okolicach najniższej krajowej miesięcznie. Ale jak się okaże że przez cały ten okres miałem składać deklarację VAT co miesiąc a tego nie robiłem to nie wiem co mi teraz grozi i co z tym fantem zrobić. W sumie póki urząd nie zrobi dokładnej kontroli i nie sprawdzi skąd wpływają pieniądze na moje konto to chyba nie powinien się kapnąć że od firmy zagranicznej. Kasa i tak najpierw wpływa na Paxum a dopiero później na konto.

Czy ktoś z was ma w tej materii doświadczenie, na przykład rozlicza się z Google AdSense jako osoba prywatna? Czy wyrobiliście sobie NIP EU w urzędzie i składacie deklaracje VAT EU co miesiąc? Czy tylko co miesiąc do 20 ryczałt wystarczy?