Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Zarabianie na ankietach i ndg - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Zarabianie na ankietach i ndg (/Temat-Zarabianie-na-ankietach-i-ndg-178550)

Zarabianie na ankietach i ndg - draxxonpl - 07-09-2025 21:43

Cześć,

na wstępie chciałbym powiedzieć, że zaznajomiłem się w temacie rozliczania za ankiety (już 1 rok mam za sobą) i należy go uwzględnić w pit w Inne źródła przychodu.

Nachodzi mnie kilka pytań.

Co w przypadku gdy te przychody faktycznie są już znaczne i w miarę regularne?
Np: ciągły przychód co miesiąc w przedziale np. 500-3000.

Nawet gdyby to podciągnąć pod niezarejestrowaną działalność gospodarczą to myślę, że nie będzie problemu - przychód poniżej 75% minimalnego wynagrodzenia, więc nie muszę martwić się o rejestrację DG.
Co w przypadku gdy trafi się kilka miesięcy z wyższym przychodem, który w miesiącu przekracza te 75% najniższej? Jest jakaś różnica czy to będzie 4k, czy 10k? (tu lekka przesada, ale to tylko teoria Big Grin)

Czy w takim przypadku mogę nadal taki przychód traktować jako Inne?
Niby on nadal jest nieregularny - raz 4000, a raz 400, a raz 0.

Dodam, że ankiety to tylko dodatkowy zarobek, a główny uop.

Kolejna sprawa.

Czy chcąc dorobić sobie działając na ndg oraz na ankietach (traktowane jako Inne źródła przychodu) suma zysków z obu z nich może przekroczyć 75% minimalnego wynagrodzenia? Czy wtedy mam obowiązek rejestracji DG (zakładając oczywiście, że osobno nie przekraczają 75% min. wynagrodzenia)?

Wiem, że lepiej byłoby się skontaktować w tej sprawie z księgową lub KIS i pewnie tak zrobię, ale chciałbym tez zapytać tutaj, może ktoś wstępnie coś doradzi.

Z góry dzięki jeśli ktoś odpowie.
Pozdrawiam serdecznie