Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33)
+--- Dział: Dyskusja o Zarabianiu (/Forum-Dyskusja-o-Zarabianiu-248)
+--- Wątek: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? (/Temat-Dzialalnosc-nierejestrowana-%E2%80%93-realna-opcja-czy-tylko-%E2%80%9Echwyt-na-start%E2%80%9D-178295)

Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - andrzej_kamola - 26-05-2025 11:00

Zastanawiam się nad wystartowaniem z usługami jako freelancer, ale jeszcze nie jestem gotowy na pełnoprawną działalność gospodarczą. Coraz częściej widzę, że ludzie polecają tzw. działalność nierejestrowaną – bez ZUS-u, bez rejestracji, tylko z limitem przychodów.

Czy ktoś z Was korzysta z tej opcji? Jakie są realne plusy i minusy?
Czy urząd skarbowy faktycznie nie robi problemów?

Ciekaw jestem Waszych doświadczeń – opłaca się czy lepiej od razu iść w B2B?

RE: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - itmaster - 26-05-2025 12:07

Największym minusem działalności nierejestrowanej, jest limit miesięczny przychodów - 3499,50 zł (w 2025 roku).

Jako freelancer możesz też działać przez useme.com i wtedy jest umowa o dzieło lub zlecenie. Wielu freelancerów tak się rozlicza z klientami.

RE: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - radek0389 - 26-05-2025 15:27

Założyciel tematu raczej nie interesuje się zagadnieniem, tylko wrzucil treść zeby podlinkować stronę.

RE: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - itmaster - 26-05-2025 15:28

Kurde rzeczywiście, ale przysiągłbym że wcześniej tego linka nie widziałem.

RE: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - Zaperr44 - 26-05-2025 18:45

(26-05-2025 12:07)itmaster napisał(a):  Największym minusem działalności nierejestrowanej, jest limit miesięczny przychodów - 3499,50 zł (w 2025 roku).

Jako freelancer możesz też działać przez useme.com i wtedy jest umowa o dzieło lub zlecenie. Wielu freelancerów tak się rozlicza z klientami.

Ale mi odpowiedź się przydałą, bo ja się ostatnio nad tym tematem zastanawiałem więc reput Cool

RE: Działalność nierejestrowana – realna opcja czy tylko „chwyt na start”? - Ania-Bąk - 27-05-2025 06:05

to chyba geniusze ekonomi wymyślili..............Największym minusem działalności nierejestrowanej, jest limit miesięczny przychodów - 3499,50 zł (w 2025 roku)........................ w rzeczywistości może się okazać że dochód mam 2 gr...i żyj za to