Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Umowa o pracę a najem lokalu (ryczałt) - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Umowa o pracę a najem lokalu (ryczałt) (/Temat-Umowa-o-prace-a-najem-lokalu-ryczalt-177709)

Umowa o pracę a najem lokalu (ryczałt) - ciekma - 13-12-2024 15:42

Witam wszystkich.
Czy ma ktoś z Was pojęcie jak wygląda rozliczanie z najmu lokalu pod gastronomię przy normalnej umowie o pracę?
Wiem tyle że normalnie rozliczam się pit37. Jak chodzi o wynajem to pit28 i ryczałt 8.5%
Więc składam 2 pity tak? Ogólnie interesuje mnie to czy dochód z najmu może wpłynąć na kwote zwrotu podatku z pit37? A jednej strony to dodatkowy dochód z drugiej rozlicza się go w osobnym picie 28 a na 37 nie ma miejsca żeby wpisać na dochód z najmu.

RE: Umowa o pracę a najem lokalu (ryczałt) - mysc - 13-12-2024 21:22

Tak, w takiej sytuacji składasz 2 pity. Jeden nie wpływa na drugi. Dochody z najmu do kwoty 100k/rok są opodatkowane na 8,5%, powyżej na 12,5%.

PIT-37 masz na zasadach ogólnych, 12% do 120k, od 120k 32%. Obojętnie ile zarobisz z wynajmu, to nie wpłynie na Twój pit-37 Smile

.

RE: Umowa o pracę a najem lokalu (ryczałt) - ciekma - 14-12-2024 12:58

Super tego potrzebowałem. Dzieki leci rep Smile