Youtube i banki zdjęć - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166) +--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352) +--- Wątek: Youtube i banki zdjęć (/Temat-Youtube-i-banki-zdjec-177663) |
Youtube i banki zdjęć - Arcanv92 - Wczoraj 16:07 Witam, Poniższy dziennik skupiać się będzie na prowadzeniu kanału na Youtube oraz wrzucaniu zdjęć do banków zdjęć. Chcę powoli zasiewać jakieś ziarenka które w przyszłości mogą przynosić mi pasywny dochód, w między czasie przez ten trochę ponad rok mam zamiar porządnie przeszkolić się w montażu filmów, obróbce zdjęć oraz w ogólnej obsłudze/pracy z AI żeby w przyszłości móc zająć się jakimiś większymi projektami z większym potencjałem. 1) Youtube - Kanał który skupia się tylko i wyłącznie na muzyce instrumentalnej - LINK Cele: -3 filmy tygodniowo do końca przyszłego roku. -Mniej więcej w połowie przyszłego roku ekspansja/recykling kontentu na TikTok, Spotify żeby zwiększyć zasięg oraz żeby 3 źródła się wzajemnie napędzały. Statystyki: Subskrypcje - 6 Wyświetleń łącznie - 480 Czas oglądania łącznie - 15h 2) Banki Zdjęć - 99% "zdjęć" które tam wrzucam i będę wrzucał są wygenerowane przez AI, aczkolwiek co jakiś czas zdarzy się kilka które będą realnymi zdjęciami zrobionymi przeze mnie. Cel: -Wrzucać MINIMUM 5 zdjęć dziennie na 2 platformy (z liczących się na rynku tylko 2 platformy akceptują zdjęcia AI). W przypadku zdjęć zrobionych przeze mnie, wtedy takowe wrzucam już na 4 platformy. Banki z którymi współpracuje oraz aktualne przychody z całego okresu: Adobe Stock (Akceptuje AI) - Rejestracja Czysty | Portfolio 27 Zdjęć | Zarobki 0 $ Dreamstime (Akceptuje AI) - Rejestracja Czysty, Rejestracja REF | Portfolio 33 Zdjęć | Zarobki 0 $ Shutterstock (Nie akceptuje AI) - Rejestracja Czysty, Rejestracja REF Portfolio 22 Zdjęć | Zarobki 0,57 $ Pond5 (Nie akceptuje AI) - Rejestracja Czysty | Portfolio 16 Zdjęć | Zarobki 0 $ Posty aktualizacyjne będę wrzucał co 2 miesiące, zaczynając od Stycznia 2025. RE: Youtube i banki zdjęć - sony25 - Wczoraj 17:57 Od roku działa na stocku. Prowadzę dziennik też tutaj. Shutterstock akceptuje AI. RE: Youtube i banki zdjęć - Arcanv92 - Wczoraj 19:24 Nie akceptuje, jest to wyraźnie zaznaczone w ich regulaminie - jedyne co Shutterstock ma wspólnego z AI to twoje zdjęcia które nie są wystaraczająco dobre, żeby zostały dodane do biblioteki Shutterstock, jeżeli wyrazisz taką zgodę mogą być użyte do szkolenia AI i wtedy otrzymasz za to jakąś zapłatę. RE: Youtube i banki zdjęć - sony25 - Wczoraj 20:54 (Wczoraj 19:24)Arcanv92 napisał(a): Nie akceptuje, jest to wyraźnie zaznaczone w ich regulaminie - jedyne co Shutterstock ma wspólnego z AI to twoje zdjęcia które nie są wystaraczająco dobre, żeby zostały dodane do biblioteki Shutterstock, jeżeli wyrazisz taką zgodę mogą być użyte do szkolenia AI i wtedy otrzymasz za to jakąś zapłatę. Zwracam honor Możesz kupić wygenerowane samodzielnie grafiki AI Cytat:"W przypadku zdjęć zrobionych przeze mnie, wtedy takowe wrzucam już na 5 platform." Jeżeli te same to mogą nie przejść. Np zdjęcia dodane na Shutterstock nie przejdą na Adobe. Odrzuciło mi moje z powodu praw autorskich - bo już w sieci wisiały. Nie wiem jak inne platformy. RE: Youtube i banki zdjęć - Arcanv92 - Dzisiaj 01:14 @sony25 Sprawdz w takim razie czy przypadkiem nie zaznaczyles "eksluzywnosci" danego zdjecia na jednej z platform bo to jest jedyna opcja w ktorej moglo by to nie przejsc z tego konkretnego powodu. Jezeli zdjecie jest na pewno zrobione przez ciebie i nie wrzucales go nigdzie wczesniej z zaznaczeniem eksluzywnosci, to gwarantuje ci ze mozesz wrzucic je na kilka roznych platform stockowych, sam mam kilkanascie tych samych zdjec ktore zostaly przyjete w kazdym z 5-eciu bankow zdjec z ktorymi wspolpracuje RE: Youtube i banki zdjęć - itmaster - Dzisiaj 10:32 A jak jest z prawami autorskimi, takich zdjęć wygenerowanych przez AI? Można wrzucać tak jak swoje i na nim zarabiać? RE: Youtube i banki zdjęć - Arcanv92 - Dzisiaj 14:15 @itmaster Jak najbardziej, jeżeli zdjęcia są wygenerowane na płatnej licencji narzędzia AI to posiadasz do nich wszelkie prawa (wiadomo, co narzędzie to pewnie trochę inne zasady, ale z grubsza tak to wygląda). No i każdy bank zdjęć również rządzi się swoimi prawami z którymi trzeba się zapoznać, są to zazwyczaj jakieś szczegóły głownie związane z poprawnym opisaniem/oznaczeniem tego zdjęcia, żeby było jasne, że jest wygenerowane przez AI @Update Zaktualizowałem pierwszego posta o linki do rejestracji w razie jakby ktoś chciał spróbować swoich sił, także usunełem bank 123RF, który częściej nie działa niż działa (gateway error itp.) więc szkoda na niego czasu i nerwów |