Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Sprzedaż zabawek elektronicznych - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Sprzedaż zabawek elektronicznych (/Temat-Sprzedaz-zabawek-elektronicznych-177612)

Sprzedaż zabawek elektronicznych - Kaspirek - 07-11-2024 08:18

Hej pytanie mam takie że chce zacząć sprzedawać na mojej stronie internetowej zabawki elektroniczne .
Czy musze być podatnikiem VAT i czy muszę mieć założona DG ?
Jeżeli mój zysk może w miesiącu być tysiąc złotych ?

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - mysc - 07-11-2024 17:11

Jeżeli zmieścisz się w limicie działalności nierejestrowanej, tj. do końca 2024 roku: 3225 zł miesięcznie - nie musisz rejestrować działalności Smile

W tym limicie chodzi jednak o przychód, a nie zysk - także sumuje się wartość sprzedaży.

Jeśli chodzi o VAT, nawet po rejestracji działalności gospodarczej nie musisz się w nim rejestrować - do 200 tys. złotych przychodu rocznie jest się zwolniony z vatu w większości przypadków. Sprzedaż przez Internet jest zwolniona do 200k, chyba że sam będziesz chciał się zarejestrować.

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - Kaspirek - 07-11-2024 22:05

A jak paragon wystawiać jak ktoś kupi coś ode mnie ?
Dropshopping.

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - niebieski - 07-11-2024 22:20

Nie wiem czy musisz mieć kasę fiskalną czy wystarczy rachunek wypisany na kompie tzw. faktura bez vat.

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - Gremquen - 07-11-2024 22:24

Ja bym tak na kozaka w zabawki nie wchodził bez jakiejś spółki zoo.
Dziecko się zadławi i masz kukuSmile

Paragonu bez dg wystawić nie możesz.
Nawet jakbyś miał to właśnie przy sprzedaży internetowej (z wyjątkami kilka rodzajów towarów) możesz w ogóle nie mieć kasy fiskalnej i wystawiać tylko na życzenie dowód sprzedaży.
Ale ewidencję musisz prowadzić i ją składać do urzędu - czy masz dg czy nie

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - mysc - 08-11-2024 16:36

(07-11-2024 22:24)Gremquen napisał(a):  Ja bym tak na kozaka w zabawki nie wchodził bez jakiejś spółki zoo.
Dziecko się zadławi i masz kukuSmile

Nie bardzo rozumiem w sumie. Dziecko się może wszystkim zadławić ;0 Jak dziecko się zadławi zabawką, to rodzice oskarżą sprzedawcę tej zabawki? No daj spokój, to rodzic kupuje zabawkę dla dziecka.

(07-11-2024 22:24)Gremquen napisał(a):  Ale ewidencję musisz prowadzić i ją składać do urzędu - czy masz dg czy nie

Nie, po prostu się ją prowadzi i zachowuje do ewentualnej kontroli. Nigdzie się jej nie składa ;0

----

@[Kaspirek] Jeśli wszystkie płatności będą elektroniczne (przelew, blik) - nie musisz mieć kasy.

W Twoim przypadku prowadzisz uproszczoną ewidencję sprzedaży - a klientom wysyłasz w paczkach "dowód sprzedaży", czyli takie coś: https://allegro.pl/oferta/dowod-sprzedazy-paragon-a-7-samokopiujacy-80-kart-15322905361 (podlinkowałem pierwsze lepsze).

Do tej ewidencji też sobie możesz takie książeczki kupić: https://allegro.pl/oferta/ewidencja-sprzedazy-a5-k04-10066679620

No albo możesz przygotować i dowody sprzedaży i ewidencję elektronicznie Wink

.

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - Kaspirek - 08-11-2024 21:32

Jak dziecko się zadławi itp to przecież firma od której kupiłem dropshopping tez ma przejechane .... Hehe

Mysc jeżeli to wszystko online to nie musze druków kupować tylko sobie online wysyłać chyba ?

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - mysc - 08-11-2024 22:16

(08-11-2024 21:32)Kaspirek napisał(a):  Mysc jeżeli to wszystko online to nie musze druków kupować tylko sobie online wysyłać chyba ?

Tak, ale wtedy dla pewności przy zakupie dodaj pole do akceptacji e-faktury - połączone z regulaminem. Tj.:

"Akceptuję regulamin i wyrażam zgodę na e-fakturę" -> jako konieczne do zaznaczenia i finalizacji transakcji.

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - Kaspirek - 09-11-2024 09:49

A czy w dropshopping hurtowania nie wysyła paragonu ? Ja podaję wartość sprzedaży jaka marzę dałem ?

RE: Sprzedaż zabawek elektronicznych - Gremquen - 10-11-2024 10:17

(09-11-2024 09:49)Kaspirek napisał(a):  A czy w dropshopping hurtowania nie wysyła paragonu ? Ja podaję wartość sprzedaży jaka marzę dałem ?
Nie bo ty jesteś ich klientem i jak coś to Tobie wysyłają mailowo. W końcu wiedzą że to dropshipping i nie strzela w kolano dając do paczki paragon z niższą ceną niż on zapłacił

Ty wystawiasz dowód zakupu z kwota jaką wydał klient u Ciebie