![]() |
Chia - nowa trochę inna kryptowaluta - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Kryptowaluty (/Forum-Kryptowaluty-374) +--- Dział: Dyskusje o Kryptowalutach (/Forum-Dyskusje-o-Kryptowalutach-458) +---- Dział: Inne waluty (/Forum-Inne-waluty-376) +---- Wątek: Chia - nowa trochę inna kryptowaluta (/Temat-Chia-nowa-troche-inna-kryptowaluta-171552) |
Chia - nowa trochę inna kryptowaluta - itmaster - 30-04-2021 19:29 Ostatnio kumpel wspomniał mi o nowej kryptowalucie Chia. Jest ona trochę odmienna od chociażby Bitcoina, bo nie opiera się na mocy obliczeniowej, tylko o nośnik danych Proof-of-Space (HDD i SSD). Czyli żeby ją "kopać" potrzeba dużej powierzchni dyskowej, a nie jak w przypadku bitcoina mieć dobre procesory lub karty graficzne do obliczeń. Chia jest nowa i ma być dopiero w obrocie na początku mają, także nie ma jeszcze wyceny. Słyszeliście coś o tej kryptowalucie i jeśli tak to jakie macie zdanie na jej temat? RE: Chia - nowa trochę inna kryptowaluta - rachman - 30-04-2021 20:10 W Chinach głośno o niej. Sporo artykułów o niej jest, że kolejny komponent po kartach graficznych - dyski - będą drożeć ![]() Nie wiem jak to działa do końca. Myślę że jakąś nisze wypełni ale czy to pożyje... Zagadka. Myślę że na dłuższą metę będzie jak większość krypto - nie metodą płatności itd. a zwykłą okazją do "inwestycji". RE: Chia - nowa trochę inna kryptowaluta - M$ney - 30-04-2021 20:36 Na jakiej giełdzie będzie to można kupić? RE: Chia - nowa trochę inna kryptowaluta - itmaster - 09-06-2021 19:10 Już można kupić Chia na giełdach, choć od debiutu kurs trochę poleciał na pysk. Mam pytanie czy ktoś z Was próbował samemu "zbierać" tą kryptowalutę lub zna kto się tym zajmuje? Jestem ciekaw ile realnie można zgarnąć, mając określoną powierzchnię dyskową. |