Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Prolific a skarbówka - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Prolific a skarbówka (/Temat-Prolific-a-skarbowka-171146)

Prolific a skarbówka - mvt1999 - 22-03-2021 13:36

W jaki sposób dokładnie powinienem rozliczyć w PIT pieniądze zarobione z ankiet na Prolific? Zarobiłem w zeszłym roku na tej stronce niecałe 300 zł, poza tym nie byłem zatrudniony nigdzie indziej ani nie zarobiłem żadnych innych pieniędzy (utrzymują mnie rodzice), a ten hajs traktowałem jako dodatkowe grosze na piwo. Jako że hajs wlatywał w funtach na PayPal, a potem przelewałem to na konto w złotówkach to po jakim kursie powinienem to zliczyć? I czy powinienem zliczyć wszystko co dostałem na PayPal czy tylko to co przelałem na konto bankowe? Powinienem rozliczyć wszystko od 1 stycznia do 31 grudnia 2020? Jestem kompletnie zielony w tej kwestii i byłbym wdzięczny za jakiś mini-poradnik, bo nie chcę potem mieć problemów z fiskusem za to że się z tego nie rozliczyłem.

RE: Prolific a skarbówka - rachman - 22-03-2021 13:55

Cytat:W jaki sposób dokładnie powinienem rozliczyć w PIT pieniądze zarobione z ankiet na Prolific?
Nie wiem, za mało danych podałeś.

Ale jeśli nie odprowadzają podatków, nie ma innych zwolnień itd. to...

Cytat:hajs wlatywał w funtach na PayPal, a potem przelewałem to na konto w złotówkach to po jakim kursie powinienem to zliczyć
Jeśli się nic nie zmieniło (a wątpię) to:
Cytat:Do przeliczenia przychodu należnego stosuje się średni kurs Narodowego Banku Polskiego (NBP) z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu....
Więcej przeczytasz na: http://www.ifirma.pl/blog/jak-przeliczac-przychody-i-koszty-w-walutach-obcych-w-pit.html | ifirma.pl

Cytat:czy powinienem zliczyć wszystko co dostałem na PayPal czy tylko to co przelałem na konto bankowe
Wg przepisów - wszystko co dostajesz "do dyspozycji", a więc czy to paypal czy bank czy revolut czy do ręki czy cokolwiek innego z czego możesz dysponować daną kasą (wydać itd.) to jest do rozliczenia. Jeśli nie wypłaciłeś kasy z panelu programu - nie dysponujesz - jakbyś jej nie miał- nie wydasz jej na szklankę chleba.

Cytat:Powinienem rozliczyć wszystko od 1 stycznia do 31 grudnia 2020?
Tak w uproszczeniu - tak.

Prolific podatek - JoannaX - 20-04-2021 20:53

Hej. Mam pytanie, jestem kompletnie zielona - jak się rozliczyć z zarobków, które przychodziły z ankiet (Prolific) na paypal? Np. 22 maja 2020 roku dostałam 5,34 GBP na paypal i teraz muszę wziąć średni kurs jaki był tego dnia i to obliczyć tak? Proszę o pomoc bo nie wiem jak się za to zabrać a tych przelewów na przestrzeni roku się trochę nazbierało i nie chce tego źle policzyć

RE: Prolific podatek - twardy - 20-04-2021 21:34

Jak sie nic nie zmienilo to bierzesz sredni kurs NBP z dnia poprzedniego (jak dostalas w poniedzialek to bierzesz kurs z piatku) i wrzucasz to "inne zrodla" w PIT.

RE: Prolific podatek - rachman - 20-04-2021 21:42

X razy było to pisane...

"Przeliczenia kwot na złotówki dokonujesz po średnim kursie NBP ogłoszonego w dniu poprzedzającym dzień wypłaty lub postawienia wynagrodzenia do Twojej dyspozycji. Przeliczenia musisz dokonać niezależnie dla każdej wypłaty."
Źródło: https://www.e-pity.pl/abc_podatki/zagranica-pit-praca-dochody/

"Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu."
Źródło: https://www.pit.pl/dochody-zagraniczne/jak-przeliczyc-na-pln-dochody-zagraniczne-pity-roczne-2017-922701