NAS własnej roboty - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Informatyka (/Forum-Informatyka-121) +---- Wątek: NAS własnej roboty (/Temat-NAS-wlasnej-roboty-170978) |
NAS własnej roboty - precell - 05-03-2021 17:29 Witam drogich forumowiczów :-) Parę dni temu zacząłem gromadzić bibliotekę filmów i seriali. Mam już zapełniony 1TB dysk zewnętrzny i powoli zapełniam drugi. W związku z powyższym postanowiłem zmajstrować sobie dla wygody własny serwer typu NAS :-) Gotowce odpadają, bo są mało elastyczne, jeśli chodzi o rozbudowę i ich cenę. Założenia co do podzespołów: - Obudowa na co najmniej 8 dysków 3,5" lub 2,5" - Płyta główna która ogarnie co najmniej 8x4TB dyski + dysk M2 na system, co najmniej dwa sloty na pamięć RAM, minimum 1Gb/s port RJ 45 - 8 GB RAM - Wi-Fi ac na płycie lub jako oddzielny komponent - Procesor - Zasilacz który ogarnie powyższe A że z założenia serwer chodzi 24/7, to wszystkie komponenty powinny być w miarę energooszczędne Założenia co do oprogramowania: Jako że serwer będzie robił jako gigantyczny dysk zewnętrzny z dostępem zdalnym, dużych wymagań nie mam. Aczkolwiek naszło mnie, gdyby udało mi się z systemem operacyjnym pożenić Kodi i sterowniki do karty dźwiękowej marki Creative, to pozbyłbym się jednego gadżetu z domu Po krótkim badaniu internetu zastanawiam się nad: - FreeNas + NextCloud - OpenMediaValue + NextCloud Dalsze badania w toku. Doświadczenie w stawianiu tego typu serwerów już mam. Pod koniec 2016 roku złożyłem sobie taką maszynkę na Xpenology, niestety serwer nie wytrzymał próby czasu i robi mi obecnie jako zwykły PC Jeśli ktoś ma wiedzę odnośnie serwerów typu NAS, byłbym wdzięczny za sugestie. Nie zależy mi na czasie, więc dopuszczam zamawianie poszczególnych elementów np. z Aliexpress. RE: NAS własnej roboty - mictlan - 05-03-2021 17:47 Sam jestem zainteresowany tematem, wiec bede wdzieczny jak bedziesz na biezaco informowal o rozwiazaniach i kosztach. RE: NAS własnej roboty - precell - 05-03-2021 18:42 Na razie szukam obudowy. Coś w stylu FRACTAL DESIGN Node 804, ale jak patrzę na ceny, to obudowę kupie u Chińczyków lub z drugiego obiegu. RE: NAS własnej roboty - mictlan - 05-03-2021 19:12 Dzieki, trzymam kciuki i z zainteresowaniem bede sledzil rozwoj tematu. RE: NAS własnej roboty - PremAccHack - 06-03-2021 03:08 Ale jaki jest sens wydawania tylu pieniędzy. Skoro dziś mamy każdy film na wyciągnięcie ręki. Wystarczy kodi FanFilm + premium na stronie do generacji linków. Chyba że ostatecznie coś innego z tego będziesz robił RE: NAS własnej roboty - precell - 06-03-2021 09:25 @[PremAccHack] Tak jak napisałem, dla wygody Co na moim dysku, to nie gdzieś tam w internecie RE: NAS własnej roboty - precell - 10-03-2021 20:41 Pierwszy element zamówiony. Obudowa Fractal Design NODE 804. Czas na płytę główną i procesor RE: NAS własnej roboty - precell - 25-03-2021 18:29 Dzisiaj odebrałem z paczkomatu procesor. Wąskim gardłem całego przedsięwzięcia okazała się płyta główna, jak znajdę taką co mi pasuje, dalej będzie już z górki RE: NAS własnej roboty - precell - 06-05-2021 14:08 Tymczasowa zmiana planów. Zamówiłem na Ali mini PC, który obecnie robi mi jako serwer :-) https://pl.aliexpress.com/item/1005001523932473.html Opcja 8GB RAM 256GB SSD + I7 7820HK 7820HQ. Całość ogarnia linux (Debian 10) + HestiaCP + NextCloud. Dzięki HestiaCP mam prosty jak budowa cepa serwer www, w języku polskim, pod który mogę podpinać domeny jak pod serwery komercyjne ;-) Debian 10 z pulpitem graficznym KDE plasma robi mi jako SmartTV. NextCloud, to chmura pod wszelkiej maści pliki :-) Jak chcecie, mogę na forum skrobnąć poradnik jak coś takiego postawić od A do Z :-) RE: NAS własnej roboty - mictlan - 06-05-2021 14:36 Gratuluję osiągnięcia celu. Jeżeli o mnie chodzi to z przyjemnością widziałbym taki poradnik na forum. Pozdrawiam. |