Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Kupno działki ROD - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Inwestycje (/Forum-Inwestycje-324)
+--- Dział: Inwestowanie - Dyskusje (/Forum-Inwestowanie-Dyskusje-315)
+--- Wątek: Kupno działki ROD (/Temat-Kupno-dzialki-ROD-167265)

Kupno działki ROD - Olszi - 31-03-2020 14:28

Ostatnio zainteresowałem się tematem działek ROD. Czy ktoś inwestuje/inwestował lub zgłębiał bardziej temat i może się podzielić przemyśleniami? Z tego co widzę to ceny idą w górę z racji tego, że jest to dalej popularny sposób spędzania wolnego czasu Polaków a jednocześnie tych działek ubywa. Co myślicie o tym jako o inwestycji?

Przykładowy artykuł KLIK

RE: Kupno działki ROD - waruznrt - 01-04-2020 14:23

Parę lat temu garaże pod wynajem (w ciągu blaszaków np.) były dobre pod inwestycje

Z ROD jest problem czasami ze stanem prawnym gruntów, teoretycznie ruch w tym interesie będzie zawsze, bo coraz więcej ludzi mieszka w ciasnych blokowiskach więc własny skrawek zielonego terenu może być kuszący, ale tutaj też często najlepsze oferty rozchodzą się pocztą pantoflową po sąsiadach właściciela takiej działki i nie docierają nawet do olx, czy innych tego typu stron

RE: Kupno działki ROD - itmaster - 01-04-2020 15:03

Największą wadą tej inwestycji jest to, że tak naprawdę działka nie należy do Ciebie.
Poza tym wiele ROD mogą mieć w regulaminach zapisy, że jak nie dbasz o działkę, to mogą Ci ją po prostu odebrać.

RE: Kupno działki ROD - tomant - 01-04-2020 15:49

Fajne są takie działki na terenach przeznaczonych pod inne inwestycje. Często odszkodowania są bardzo korzystne, nawet 2-krotnie przewyższające wartość kupionej działki. Ludzie jak dowiedzą się że będą im je odbierać często takie działki sprzedają jeszcze taniej i wydaje im się że zrobili interes życia i sami pozbywając się kłopotu wsadzili kogoś na minę. Mam coś takiego za sobą. Działka kupiona za 1k zł (tak - tylko 1 tysiak) + 500 na jakieś tam opłaty dla zarządu po roku zabrana z odszkodowaniem 17k pln + otrzymana inna działka zastępcza na zadupiu. Za 5 lat będę także ją mógł sprzedać. A na razie jakieś tam drzewka, trawka i leżaczek by nie było widać że nic się tam nie dzieje Wink.

Polecam, choć wiem że teraz jest już trudniej coś takiego przeprowadzić bo cwaniaków takich jak ja jest więcej Wink.

RE: Kupno działki ROD - itmaster - 06-04-2020 18:54

O to niezła akcja z tym odszkodowaniem. No i niezła przebitka, ale pewnie i tam im się opłacało zapłacić, jak dobra lokalizacja i planowali inwestycję za miliony.

RE: Kupno działki ROD - eseles - 06-04-2020 20:01

Działki defakto nie kupujesz/sprzedajesz tylko zasiew i ewentualną zabudowe bo grunt jest dzierżawiony. A to, że w cene "odstępnego" ludzie doliczaja lokalizacje itp to juz inna sprawa.

Moze lepiej lapac dzialki opuszczone bo takie sa czesto mozna je dostac za darmo lub 100-200zl bezposrednio od zarzadu ROD (tak jest u mnie) postawic altane po kosztach jakas mala, poplewic, pokosic odnowic ogrodzenie i wtedy odsprzedac. Tylko trzeba poczytac regulaminy czy nie ma jakiegos okresu, w ktorym dzialki nie mozesz odsprzedac itp.

RE: Kupno działki ROD - unluckyunit - 06-04-2020 21:10

Mam taką działkę w centrum dużego miasta (powyżej 500k). Generalnie też się czaje, żeby za jakiś czas sprzedać natomiast z mojego doświadczenia jest kilka punktów na które warto zwrócić uwagę:

- musisz o to dbać, przynajmniej u mnie jak trawa nie jest skoszona przez dwa tygodnie to od razu wjeżdza pismo z wezwaniem do uporządkowania, musze zapierdzielać do centrum lub zlecać firmie więc koszt spory
- musisz liczyć się z opłatami stałymi - kilka stów rocznie
- równocześnie możesz mieć tylko jedną działe na siebie