Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Mikrorachunek - Osoba fizyczna - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Mikrorachunek - Osoba fizyczna (/Temat-Mikrorachunek-Osoba-fizyczna-167119)

Mikrorachunek - Osoba fizyczna - Soplica - 24-03-2020 13:48

Witam. Czy to prawda, że osoby fizyczne też od 2020 muszą wpłacać podatki na specjalny mikrorachunek wygenerowany na podatki.gov.pl?

RE: Mikrorachunek - Osoba fizyczna - EfectiveWork - 24-03-2020 14:53

Tylko dokonujemy na mikro rachunek od 2020 !

RE: Mikrorachunek - Osoba fizyczna - trybulski - 24-03-2020 16:48

A coś więcej na ten temat? To musi każdy robić nawet jak nie ma firmy? To samodzielnie czy z automatu idzie? Nic nie wiem, na ten temat.

RE: Mikrorachunek - Osoba fizyczna - EfectiveWork - 24-03-2020 17:05

Rozliczając się jako osoba firma(mój przykład) masz na stronie ministerstwa generator, który tworzy Twój mikrorachunek na który wpłacasz podatki. Ja się rozliczam ryczałtowo i od tego roku tam przesyłam pieniądze. W internecie masz mnóstwo opisów, które wyjaśniają dlaczego tak się dzieje od tego roku.

RE: Mikrorachunek - Osoba fizyczna - rachman - 24-03-2020 21:31

@Soplica Tak.
To taki indywidualny nr konta w banku składający się z różnych cyfr i Twojego nr pesel/nip