Fotowoltaika - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Inwestycje (/Forum-Inwestycje-324) +--- Dział: Inwestowanie - Dyskusje (/Forum-Inwestowanie-Dyskusje-315) +--- Wątek: Fotowoltaika (/Temat-Fotowoltaika-166858) |
Fotowoltaika - tomant - 08-03-2020 14:31 Co myślicie o inwestycji na GPW w polskiego producenta woltaiki? Chodzi o ML System SA https://mlsystem.pl/. Firma można by powiedzieć to taki większy startup, na początku swojej drogi choć już z dość dużymi osiągnięciami. Aktualnie podstawowe wskaźniki dość kiepskie, ale podejrzewam, że jedno większe zamówienie i z obecną ceną będzie można pożegnać się na zawsze. Wykres notowań MLSystem Na długi termin, na IKE/IKZE sprawa warta przemyślenia. RE: Fotowoltaika - itmaster - 08-03-2020 18:35 Dużą zaletą firmy jest to że maja kilkanaście patentów i swoją fabrykę paneli fotowoltaicznych w Polsce ponadto dział Badań i Rozwoju, laboratoria itp. Niedługo mają zacząć produkować panele z kropkami kwantowymi, dzięki czemu będą sprawniejsze. Czyli widać, że nie jest to firma tylko kupująca panele z chin i montująca je u klientów (chociaż tym też się zajmują). Co do inwestycji w OZE, to wg. mnie jest to przyszłościowa branża, gdyż teraz jest masa na to dotacji, a będzie tylko więcej jeśli jako UE chcemy w 2050 być neutralni klimatycznie. Przecież żeby tak było to zostają tylko wiatraki, panele fotowoltaiczne no chyba że jeszcze atom, a przecież jak wiadomo na to wszystko będzie trzeba włożyć grube miliardy euro. Jeśli ja miałbym inwestować to wolałbym w firmę z dziedziny fotowoltaiki, niż takie JSW zajmujące się wydobywaniem węgla, który jest w odwrocie RE: Fotowoltaika - tomant - 08-03-2020 19:15 No właśnie. Pytanie czy tylko jakością produktu da się w Polsce konkurować z taniochą z Chin. Na rynku indywidualnym może być z tym problem. Oni widzą to jako olbrzymią szansę. No nie wiem. Wydaje się że to właśnie rynek deweloperki z górnej półki powinien być targetem. Jak oglądałem sobie co oferują, nie tylko w swoim sklepie internetowym to wygląda na to że może być dobrze, jak tylko ktoś po drodze nie da d...py. Poziom ryzyka w stosunku do potencjalnego zysku uważam za atrakcyjny. Dlatego już w spółce siedzę drugi raz. Pierwsza inwestycja po nieco ponad 22 zł wyjście po prawie 38. Teraz odkupiłem w okolicach 30 - może już na dłuższy termin. Chyba będę tylko dokupował systematycznie na dołkach. Mam spory dylemat czy większy nacisk położyć na giełdę czy krypto. I tu i tu widzę szanse. Kruszce też są w grze, ale już okupiony jestem po uszy. RE: Fotowoltaika - tomant - 13-03-2020 15:56 Ale ja to mam timing. Parę dni po wpisie i zakupie wszystko poleciało wodospadem. SL nie zadziałał a spadek do 17,20 zabolał. Zakup i tak na długi termin na koncie IKE więc bez paniki. Już jest odbicie na 20 zł. Dzisiaj kolejny zakup, choć kwota mała bo gotówki na giełdzie też już niewiele zostało. |