KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) (/Temat-KETO-PIERNIK-W-SZKLANCE-keto-LCHF-paleo-bez-glutenu-laktozy-i-cukru-166759) |
KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) - archi996 - 29-02-2020 23:04 Składniki – keto piernik w szklance (4-6 porcji) Składniki na pierniki: 2 jajka o temperaturze pokojowej 30 g mąki kokosowej 40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 3/4 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu szczypta soli himalajskiej opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku) Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić. Składniki na krem: 200 g śmietanki kokosowej lub w wersji z laktozą 100 g serka mascarpone i 100 g śmietanki lub śmietany 36% szczypta wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku) – u mnie bez słodzików Dodatki: Ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady – u mnie 25 g czekolady 81% w postaci ozdób Orzechy – u mnie 20 g orzechów włoskich cynamon Kakao Powidła śliwkowe bez cukru Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. W wersji bez laktozy śmietankę kokosową z dodatkiem wanilii ubić mikserem na puszystą pianę. Jeśli nie unikacie nabiału można użyć mascarpone, śmietanki 36% i wanilii. W obu wersjach można dodać opcjonalnie słodzik,choć uważam, że nie ma takiej potrzeby dzięki słodkości pierniczków, śmietanki lub mascarpone. Deser wykładać do szklanki warstwowo. U mnie naprzemiennie wylądowały pokruszone pierniczki, krem, znowu pierniczki, orzechu i na wierzchu śmietanka. Jeśli lubicie bardziej intensywny smak piernika to polecam krem podzielić na 2 części i do jednej dodać przyprawy piernikowej z przepisu na piernik: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir. Keto piernik w szklance świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które także mogą stanowić jedną z warstw. Warto też dodać ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i makro. W wersji dla leniwych lub osób bez piekarnika sprawdzi się wersja bez pierniczków, czyli sam krem z przyprawami piernikowymi, powidła, orzechy, czekolada itp. Tak przygotowany deser można schłodzić w lodówce lub zjeść bezpośrednio po przygotowaniu. — BTW całości w wersji bez laktozy na bazie śmietanki kokosowej z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1332 kcal, B 29 g, T 120 g, W 25 g. W 100 g: 303 kcal, B 7 g, T 27 g, W 6 g. BTW całości w wersji z nabiałem na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1596 kcal, B 32 g, T 149 g, W 23 g. W 100 g: 364 kcal, B 7 g, T 34 g, W 5 g. |