Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116)
+---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119)
+---- Wątek: BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) (/Temat-BAJADERKI-PIERNIKOWE-keto-LCHF-paleo-bez-glutenu-laktozy-i-cukru-166758)



BAJADERKI PIERNIKOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) - archi996 - 29-02-2020 23:03

[Obrazek: mm.jpg]

Składniki – bajaderki piernikowe – ciasto:
2 jajka o temperaturze pokojowej
30 g mąki kokosowej
40 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna)
3/4 łyżki cynamonu
1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego anyżu
opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć łyżeczek gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie
½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
szczypta soli himalajskiej
opcjonalnie słodzik (ksylitol, erytrytol, stewia do smaku)
Dodatki:
100 g czekolady gorzkiej minimum 81% lub domowej polewy czekoladowej (90 g oleju kokosowego, 20 g kakao 100%)
aromat np. waniliowy, rumowy, pomarańczowy
masło orzechowe
alkohol np. whisky, rum, wódka
Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki.
Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.
W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo.

Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone.

W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych.

Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy.

Przygotować domową polewę czekoladową lub rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę minimum 81%.

Następnie łyżeczką polewać pierniczki w każdej foremce.

Całość wstawić do lodówki by czekolada zastygła.

W wersji ciut dłuższej ciasteczka zblendować z dodatkiem masła orzechowego, aromatu lub/i alkoholu a następnie formować kuleczki.

Każdą kuleczkę obtoczyć w polewie czekoladowej.

Bajaderki piernikowe można posypać kruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi albo dodać te składniki do ciasta przed formowaniem kuleczek.

Smacznego!



BTW całości w wersji szybkiej bez dodatków z polewą czekoladową z czekolady 90%: 290 g, 1172 kcal, B 32 g, T 99 g, W 21 g. W 100 g: 404 kcal, B 11 g, T 34 g, W 7 g.