Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116)
+---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119)
+---- Wątek: SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) (/Temat-SEROMAK-SEROMAKOWIEC-keto-LCHF-bez-glutenu-i-cukru-166757)



SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) - archi996 - 29-02-2020 23:02

Składniki – seromak (seromakowiec):
Masa makowa:

800 g maku niebieskiego
wrząca woda do sprzenia maku
3 jajka
50 g mielonych lub drobno siekanych migdałów
50 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych
20 g mąki kokosowej
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka aromatu rumowego
opcjonalnie słodzik np.. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku lub wcześniej namoczone i zmielone daktyle
Masa serowa:

1 kg sera białego tłustego (nie z wiaderka)
10 jajek
200 g miękkiego masła
40 g mąki kokosowej
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej
opcjonalnie słodzik np.. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
Przygotowanie – seromak (seromakowiec):
Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji.

Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem.

Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody.
Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, wiórkami, mąką kokosową, zmielonymi orzechami i aromatami.

Opcjonalnie dodać słodzik lub namoczone wcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki.
Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód.

Masę serową wylać na spód makowy i piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem).

Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut.

Po upieczeniu seromak (seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc.

Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!



BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal, B 16 g, T 26 g, W 3 g.