Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
SEMIFREDDO BORÓWKOWE (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9)
+--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116)
+---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119)
+---- Wątek: SEMIFREDDO BORÓWKOWE (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) (/Temat-SEMIFREDDO-BOROWKOWE-keto-LCHF-bez-glutenu-i-cukru-166755)



SEMIFREDDO BORÓWKOWE (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) - archi996 - 29-02-2020 23:01

[Obrazek: bnm.jpg]

Składniki – semifreddo borówkowe (u mnie 8 sztuk):
150 g borówek
opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
sok z 1/2 cytryny lub 20 ml soku z cytryn
400 ml schłodzonej śmietanki 30-36% (patrz na skład – bez karagenu i zagęszczaczy!)
Składniki – sos borówkowy:
100 g borówek
opcjonalnie 50 g słodzika np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku
sok z 1/2 cytryny lub 20 ml soku z cytryn
Dodatki do dekoracji:
borówki
listki mięty


Do przygotowania deseru umyć i osuszyć borówki.

Następnie przesypać je do blendera lub wysokiego pojemnika i zmiksować z dodatkiem soku z połowy sparzonej cytryny oraz opcjonalnie słodzikiem. Ilość słodzika dopasować do swoich preferencji smakowych. Osobiście nie potrzebuję dosładzać, ale robiąc ten deser dla gości używam 40 g erytrolu.
Następnie w osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę.

Masę borówkową wymieszać delikatnie ze śmietanką.

Następnie masę przełożyć do silikonowych foremek na muffinki lub do dużej formy jeśli chcemy uzyskać blok lodowy, który będzie krojony na porcje.

Foremki wstawić do zamrażarki na 2-3 godziny.


Pod koniec chłodzenia przygotować sos.

Borówki umyć i osuszyć a następnie gotować na malutkim ogniu.

Borówki powinny być miękkie i łatwe do rozgniecenia widelcem.

Do rozgniecionych owoców dodać opcjonalnie słodzik i dalej gotować, mieszając by sos nie przypalił się,

Na koniec dodać sok z połowy cytryny.

Semifreddo borówkowe wyjąć z foremek na talerzyki i serwować z gotowym sosem. Osobiście lubię kontrastowe zestawienie zimnego deseru i gorącego sosu.

Przygotowując semifreddo borówkowe w większej formie, trzeba wyjść je wcześniej z zamrażarki by odtajało nieco do pokrojenia na porcje.

Piękny efekt wizualny uzyskacie serwując semifreddo borówkowe z sosem, borówkami i listkami mięty.

Jeśli lubicie borówki a unikacie laktozy to polecam też lody borówkowe.



BTW całości z użyciem 100 g słodzika (jak w przepisie) bez dodatków: 790 g, 1562 kcal, B 10 g, T 144 g, W 57 g. W 100 g: 198 kcal, B 1 g, T 18 g, W 7 g.