![]() |
Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Pozycjonowanie (/Forum-Pozycjonowanie-398) +--- Dział: Pytania i Problemy dotyczące SEO (/Forum-Pytania-i-Problemy-dotyczace-SEO-400) +--- Wątek: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc (/Temat-Bledy-na-stronie-lp-prosba-o-pomoc-162731) |
Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Jusi1128 - 22-05-2019 15:47 Witam, jestem całkowicie zielona w tworzeniu strony i w pozycjonowaniu. Jeszcze niewiele z tego rozumiem ale uczę się i powiem szczerze, że mam z tego niezła frajdę ![]() Lp zrobione przez mobrise tylko takie łatwe rzeczy jak pogrubienie poprawiłam sama. Darmowy audyt wskazuje mi masę błędów w kodzie, nie mam także pliku robots (co to jest ?) ani sitemap: w poradnikach przeczytałam, że trzeba to wrzucić do folderu public ale kurde nie mam takiego na serwerze... Dodaje jeszcze 2 zdjecia może ktoś z was coś mi rozjaśni albo podrzuci jakieś forumowe poradniki. Z góry dziękuję RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Gremquen - 22-05-2019 15:56 Katalog public na serwerze to jest katalog główny, tam gdzie masz wszystkie pliki strony wgrane jak np. index.html itp (pełna nazwa tego katalogu to public_html). Więc jak przez FTP wrzucałaś pliki z mobirise to musisz na równi z nimi wrzucić sitemap. Błąd z robots sobie zignoruj jeśli nie potrzebujesz jakoś nadzwyczajnie zarządzać wyszukiwarkami (tam możesz zdefiniować czy np. robot indeksujący Google ma widzieć twoją stronę czy nie - nic nie rób, bo domyślnie ją widzi ![]() Brak stron 404 też mozesz zignorować jeśli jest to jakiś prosty LP bez wielu odnośników i raczej wiesz co do czego kieruje i nie ma szans, żeby użytkownik napotkał coś co nie istnieje. Ten błąd oznacza że gdy np użytkownik trafi na zakładkę twojastrona.pl/costamcostam.html a takiego pliku na serwerze nie ma, to wywali mu błąd w przeglądarce "404 NOT FOUND" zamiast jakiejś ładnej strony informującej o braku strony, ewentualnej wyszukiwarce czy przycisku powrotu do strony głównej. Wiem, że uczę złego nawyku ale jeśli jesteś kompletnie zielona a strona jest bardzo prosta to na prawdę wykorzystaj ten czas na coś co bardziej Ci się przyda ![]() Przekierowania możesz sobie ustawić w pliku .htacess (powinien być w katalogu public_html) dodając takie coś Kod: RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} !^twojadomena.pl [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://twojadomena.pl%{REQUEST_URI} [R=301,L] Nadmienię, że nie na każdym serwerze jest taki łatwy dostęp do tego pliku więc musisz ogarnąć czy u ciebie się da wrzucić swój własny htaccess. Pozdrawiam P.S. Takie darmowe narzędzia do sprawdzania poprawności stron są okej ale bez przesady. Wpisz sobie jakieś inne duże strony i zobaczysz ile syfu wyplują ![]() Nie wszystko da się zrobić, nie wszystko jest sens zrobić tak żeby strona działała jak potrzebujemy. RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Jusi1128 - 22-05-2019 16:14 Gremquen bardzo bardzo dziękuję ci za odpowiedź ![]() ![]() Hmm pewnie dlatego nie mam tego katalogu public.html bo jest to jedyna domena przypisana do serwera RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Jusi1128 - 12-06-2019 17:42 Cześć ![]() Stronka została zaindeksowana, a po tygodniu wyleciała z google (nie wyświetla się pod komendą site) jaki może być powód ? Tresci troszkę jest, 'zlych' linków raczej nie dodawałam, a nawet jeśli to i tak nic się nie zaideksowalo ![]() RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - nSo - 12-06-2019 18:43 Być może filtr, np za duplicate content bądź inny, a może wystarczy zwyczajnie w świecie poczekać, Google ma czasem różne kaprysy. Ps. ciężko powiedzieć nie znając strony. RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - kaczor89 - 12-06-2019 19:00 (12-06-2019 17:42)Jusi1128 napisał(a): CześćJak świeża domena to nie ma się zupełnie czym przejmować i jest to normalne, że na początek zaindeksowało a potem jej nie widać. Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - Jusi1128 - 13-06-2019 06:38 Ma miesiąc więc nowa, może o to chodzi. No nic na razie chyba nie mam wyboru tylko czekać ![]() (12-06-2019 19:00)kaczor89 napisał(a):(12-06-2019 17:42)Jusi1128 napisał(a): CześćJak świeża domena to nie ma się zupełnie czym przejmować i jest to normalne, że na początek zaindeksowało a potem jej nie widać. Piszę sama więc takiej możliwości nie ma. (12-06-2019 18:43)nSo napisał(a): Być może filtr, np za duplicate content bądź inny, a może wystarczy zwyczajnie w świecie poczekać, Google ma czasem różne kaprysy. RE: Błędy na stronie/lp -prośba o pomoc - maxcyrek - 15-09-2019 18:44 (12-06-2019 17:42)Jusi1128 napisał(a): Cześć Dodaj do search console - tam będziesz mieć wszystkie informacje |