Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US (/Temat-Wiecie-ze-Paypal-zobowiazany-jest-donosic-do-US-159662) |
Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - cezar78 - 22-11-2018 09:05 Paypal ma status instytucji bankowej w EU w związku z tym podlega ustawie CRS która weszła u nas w życie w maju 2017. Co to jest CRS macie tutaj https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/1072860,crs-common-reporting-standard-podatki-fiskus.html Krótko mówiąc Paypal teraz co roku będzie wysyłał automatyczne raporty o stanie konta swoich wszystkich zagranicznych klientów (czyli wszystkich z poza Luxemburga gdzie spółka jest zarejestrowana) https://www.paypal.com/pl/webapps/mpp/ua/facta-full Ja jestem tylko ciekaw czy raportować będą absolutnie wszystkich, nawet tych co mają wpływy na paypala rzędu 100-200$ na rok czy od pewnej kwoty. Ustawa weszła u nas w połowie 2017 więc na koniec 2017 jeszcze pewnie nie wysyłali raportów tylko z połowy roku. Za to za cały 2018 pewnie już bedą wysyłać. Jestem ciekaw czy zacznie się wzywanie do US na początku 2019 co niektórych z tego forum. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - szykiryki - 22-11-2018 09:22 Wiemy. Co do wzywania na początku roku za ruchy finansowe na paypalu w 2018 roku, to troche się zagalopowaleś. Za 2018 rok rozliczamy się do końca kwietnia 2019 r. i na to jest jeszcze czas, żeby wykazać kase w swoim zeznaniu podatkowym . RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - Stworkowaty - 22-11-2018 09:57 Raportować będą wszystkich, bo rozliczyć trzeba się z wszystkiego i jak ktoś chce mieć wgląd to na wszystko.. ale czy US będzie ganiał za ludźmi co mieli wpływ 200$ w ciągu roku? Wątpię. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - marek_____ - 22-11-2018 11:27 Ja tam dla pewności wszystko co przelewam z PayPala na polskie konto bankowe (a wszystko co mi tam wpływa jest z zarobków i wszystko też wypłacam) wpisuję do rozliczenia rocznego, nie chce mieć kłopotów . Przy okazji mam takie pytanko dla osób obeznanych, wiem, że jak na PayPal wpłynie łącznie 2500 euro, to trzeba potwierdzić swój adres jakimś rachunkiem za gaz/prąd itp., a co jeżeli ja obecnie mieszkam gdzie indziej, a na stały adres zameldowania (ten podany w PayPal) przychodzą tylko rachunki na rodziców? RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - Stworkowaty - 22-11-2018 11:44 Prawdopodobnie możesz potwierdzić też fakturą za domene albo cokolwiek. Przynajmniej gdzie indziej przechodzi. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - cezar78 - 22-11-2018 11:59 Masz racje szykiryki, do kwietnia jest jeszcze czas RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - rachman - 25-11-2018 19:54 Dyskusja ma tylko sens rozrywkowy. Chyba, że do dyskusji włączy się ktoś z PayPal lub fiskusa. Nikt nie wie jak wyglądać będą te raporty, jak wygląda automatyzacja (system informatyczny), itd. Możemy sobie pogdybać tylko. Ustawa ustawą a wszystko i tak będzie zależało od formy wdrożenia "komunikacji" między tymi instytucjami. Może od razu wdrożą całość, może na początku jakieś kryteria przyjmą, kto to wie. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - Dante_/ - 25-11-2018 21:34 Dla "uspokojenia" osób, które generują mały zarobek i nie odprowadzają podatku to powiem tyle, że banki też mają taki obowiązek, a wiadome jest banki nie wysyłają informacji o wszystkich swoich klientach do US, więc raczej będzie tak samo z PayPal'em Jak dla mnie byłoby to bez sensu żeby PayPal wysyłał informację o każdym swoich użytkowniku, ponieważ pełno ludzi korzysta tylko z PayPal'a w celu zasilenia portfela i kupienia jakiejś gry, a gdyby PayPal wysyłał wszystkie informację to urzędy raczej by się "zmęczyły" wzywaniem każdej takiej osoby w celu wyjaśnienia sprawy. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - cezar78 - 02-12-2018 19:02 Dokładnie nie wiadomo jak to będzie wyglądać. Według wpisu na ich stronie to dane wszystkich użytkowników z całego świata będą spływać do luksemburskiej skarbówki, a ta będzie rozsyłać te raporty do właściwych skarbówek z całego świata. To są miliony użytkowników, ręczne wysyłanie zajmie wieki, za pomocą oprogramowania zapewne krócej. Jakby mieli to wysyłać potrzebują od każdego użytkownika oświadczenie o jego rezydencji podatkowej, bo przecież możesz mieć dane w paypalu z Polski a np mieszkać w UK. Do tego potrzebują zapewne także NIP kazdego usera. Na razie o te dane nie pytają. Nie wiadomo co też będą raportować, na swojej stronie piszą: "saldo konta lub jego wartość na dzień 31 grudnia dowolnego roku, w którym konto było/jest aktywne;" czyli na chłopski rozum, tylko to co mamy na koncie 31 grudnia, a nie transakcje z całego roku. RE: Wiecie że Paypal zobowiązany jest donosić do US - xdax1 - 02-12-2018 19:49 Czyli co, "chowamy kase" gdzieś (wysyłamy np. na inny procesor) przed 31 grudnia i jest git? |