![]() |
Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Własna Firma (/Forum-Wlasna-Firma-447) +--- Dział: Działalność gospodarcza (/Forum-Dzialalnosc-gospodarcza-387) +--- Wątek: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? (/Temat-Dofinansowanie-na-dzialalnosc-gospodarcza-i-przejscie-w-spolke-z-o-o-157303) |
Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - prezes. - 17-07-2018 23:58 Siema, Czy jest taka możliwość ze dostane dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejdę potem na sp.zoo,jeśli tak można to trzeba od czekać ileś czasu i jakie warunki spełnić? RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - rachman - 18-07-2018 00:55 Nie znam się ale dostajesz jakąś umowe czy warunki i tam pewnie to jest określone czy w ogóle mozesz zmieniać formę lub zapytaj przy rozmowie o przyznanie kasy RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - yazir - 18-07-2018 06:17 Nie ma takiej opcji, musisz działać jako jdg przez minimum rok, później możesz przejść na co chcesz. Pytałem kiedyś o taką opcję w UP RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - prezes. - 18-07-2018 15:41 A wy co radzicie założyć sp.z.o.o czy działalność? a co możne jakieś dotacje na spółki? RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - Czad Masters - 29-07-2018 16:14 Stary uderzyłeś w czuły punkt. Ostatnio sumowałem wszelkie możliwe dotacje do wyciągnięcia. Kokosy są z tego okazuje się ze w najlepszym razie można sobie zrobić Kostarykę w PL za unijną kasę. Są takie dziury w tym wszystkim że nie musisz nic robić żeby dostać kokosy. Zaczyna sie od przygody z meblami. Pewna pomysłowa pani Jola założyła firmę korzystając z 6cio krotności średniej krajowej w urzędzie pracy(kiedyś chyba była 10krotność) Kupiła sobie meble do mieszkania za te pieniądze zgodnie z warunkami dotacji firmę musiała utrzymać przez rok tak żeby nie padła w przeciwnym razie musiała by zwrócić pieniądze. Pani Jola narzekała ze jeszcze przez dwa miesiące musi płacić ten zasrany ZUS i się zwija z interesu. Zrobiła poprostu niemoralny przekręt. Ale wróćmy do uczciwej działalności. Dobrze zastanów się czym chcesz się zajmować przejrzyj oferty dotacji bo naprawdę można zgarnąć wielotysięczne i wielomilionowe nawet kwoty z tego tytułu w postaci dotacji grantów refundacji kosztów i kredytów(kredyty wcale nie stanowią większości kapitału). Ja bym Ci radził ubiegać się o dotacje z urzędu pracy na początek tam jednak masz wymagania że to musi być Twoja pierwsza firma, musisz być bezrobotny jakiś czas i nie otrzymałeś wcześniej żadnej innej dotacji ani formy dofinansowania na ten cel. Jeśli działalność splajtuje lub rozwiążesz ją w ciągu roku musisz zwrócić całość jeśli będzie trwała dłużej niż rok nie zwracasz nic. Pamiętajmy o małym zusie nie pamiętam żeby było tam wymagana płatność całego więc przez ten pierwszy rok będziesz mógł płacić mniejsze składki. Do tego jeśli dobrze zorganizujesz działalność i wynajmiesz odpowiednich pracowników na których zatrudnienie możesz się ubiegać o kolejną dotację to będziesz wstanie obracać większą gotówką. Otóż mowa tu o pieniądzach na np pracowników niepełnosprawnych zależnie od stopnia niepełnosprawności można dostać od 1250 do 2500 tyś zł dofinansowania na utrzymanie stanowiska pracy dla tej osoby i to przez dwa lata na etat. Dodatkowo jeśli utrzymujesz firmę zatrudniającą jedną lub więcej osób do 3ch maksymalnie możesz ubiegać się o dofinansowanie w wysokości od 100 do 300 tysięcy. Za internacjonalizacje przedsiębiorstwa czyli wejście na rynek zagraniczny np firma w Cieszynie na zielonej granicy możesz dostać dodatkowe 300 tysięcy. Podobne pieniądze można zgarnąć za umiejscowienie siedziby firmy w danym województwie o dużych problemach z zatrudnieniem. Jeśli zdecydujesz się na budowę budynków to o ile spełnią one wymagania innowacyjności możesz otrzymać do 50% refundacji kosztów i to nawet do 500 000 złotych. Po zbudowaniu podwalin za tak solidne kwoty możesz przejść na spółkę akcyjną i dodatkowo zasilać swój budżet we wiadomy sposób jednak jeśli wolisz spółkę z o.o. to czytałem że za zmianę profilu działalności na dowolną spółkę możesz również otrzymać jakieś pieniądze. Wszystko kalkulowałem jakiś czas temu ale większość z tych ofert jeśli nie wszystkie są nadal aktualne. Musisz o tym poczytać ja nie planuje np wyciągać dotacji tylko zrobić z nich użytek w odpowiedni sposób i sam jetem na etapie planowania rozwoju firmy którą chcę założyć na co najmniej 10 lat do przodu. Gdy wtedy kalkulowałem różne możliwości wychodziły mi niewyobrażalne sumy w to co tu napisałem sam nie mogłem uwierzyć szczególnie że w najlepszym wariancie wychodziło mi że maks tego ile mogę wycisnąć to 81 mln włącznie z kredytami inwestycyjnymi. Raj dla Golden Sachs ta nasza UE. RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - domi11997 - 08-08-2018 16:53 @up jak tu nie pic? Xd zapomniales o drobnych kruczkach w tym wszystkim, chociazby o tym aby typowa "grazyna" mogla sobie kupic takie meble za pieniadze z dofinansowania to musi posiadac osobny lokal,chociazby pokoj przeznaczony tylko i wylacznie na dzialalnosc. Autorowi posta radze skontaktowac sie z dobrym ksiegowym. RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - Czad Masters - 11-08-2018 21:04 Odkąd pani Jola kupiła sobie meble trochę czasu minęło. Poza tym dla prowadzących działalność to nie problem przecież mówiłem że to jest dobre dla prowadzących działalność obeznać się z dotacjami a nie na wyciągających. I pod tym kątem to pisałem. Jeśli wymaga się osobnego lokalu to żaden kruczek i żaden problem ![]() ![]() RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - mu-priv - 24-01-2020 15:08 Niektóre dotacje są niezależnie od tego w jakiej formie prowadzisz działalność biznesową. Jeśli chodzi o możliwość przekształcenia to musisz sprawdzić konkretną umowę o dotację. Raz wolno, a raz nie. A dlaczego się chcesz przekształcać? Oczywiście, każdy ma własne cele i powody, ale ja bym się nie śpieszył. RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - alexandr - 30-11-2020 15:05 Trzeba odczekać konkretny czas (najczęściej rok lub dwa) w którym nie możesz nic zmieniać ani w PKD, ani typie formy prawnej. RE: Dofinansowanie na działalność gospodarcza i przejście w spółkę z.o.o? - JakubZakrzewski - 23-03-2021 00:16 Nie opłaca się przekształcać JDG w spółkę zoo, ponieważ musisz przez rok płacić 19% podatku zamiast 9%. Zależy co chcesz robić JDG na ryczałcie jest korzystne w niektórych branżach. Spółka jest rewelacyjna, ponieważ nie ma ZUS przy 2 wspólnikach. |