![]() |
Ryczałt a przychody w $$$ - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Ryczałt a przychody w $$$ (/Temat-Ryczalt-a-przychody-w-155214) |
Ryczałt a przychody w $$$ - LikeIt - 09-03-2018 17:27 Witam! Obecnie rozliczam się ryczałtem 8,5% od przychodów ewidencjonowanych. 5 lutego otrzymałem przelew od zagranicznej firmy w dolarach $ na moje konto walutowe. Teraz mam dylemat jak odprowadzić te 8,5% - muszę przeliczyć dolary na złotówki po kursie średnim z dnia 5 lutego (https://goo.gl/kkGvEa 1 USD - 3,3375zł) i przelać na konto US, czy jest inna zasada? ![]() Pozdrawiam! RE: Ryczałt a przychody w $$$ - twardy - 09-03-2018 17:52 Po pierwsze to po srednim kursie NBP z dnia poprzedniego roboczego. A po drugie, podatek musiales odprowadzic chyba do 20 lutego. RE: Ryczałt a przychody w $$$ - LikeIt - 09-03-2018 18:04 Do 20 dnia następnego miesiąca. Czyli do 20 marca. Przynajmniej tak zostałem poinformowany ![]() Dzięki za informację z tym poprzednim dniem roboczym. Dzięki! RE: Ryczałt a przychody w $$$ - Niskieskladki - 09-03-2018 18:23 Mam pytanie. Jeśli zarobiłem poniżej progu podatku dochodowego to cała kasa jest nieopodatkowana i 100% jest moja? I czy jeśli zarobiłem 100 złoty powyżej kwoty wolnej to opodatkowana jest tylko ta stówka, czy całość? RE: Ryczałt a przychody w $$$ - rachman - 10-03-2018 00:03 Cytat:Mam pytanie. Jeśli zarobiłem poniżej progu podatku dochodowego to cała kasa jest nieopodatkowana i 100% jest moja? I czy jeśli zarobiłem 100 złoty powyżej kwoty wolnej to opodatkowana jest tylko ta stówka, czy całość?Serio potrzebna Ci ta wiedza? Lubisz hardcore? Weź formularz interaktywny albo program darmowy do pitów i Ci wyjdzie zwrot lub do zapłaty i tyle o podatkach... Rozliczyć musisz choćbyś złotówkę zarobił a reszta co Cię tak serio obchodzi która złotówka opodatkowana która nie? Hmmm RE: Ryczałt a przychody w $$$ - Xanter98 - 10-03-2018 00:20 Jeżeli zarobiłeś poniżej to pewnie jesteś na czyimś utrzymaniu i w takim wypadku ryzyko kontroli jest praktycznie zerowe, ale według prawa rozliczyć się musisz. Opodatkowana jest kwota powyżej, czyli od całej kwoty odliczasz kwotę wolną od podatku i z tego wyliczasz podatek. RE: Ryczałt a przychody w $$$ - rachman - 10-03-2018 00:27 Cytat:jesteś na czyimś utrzymaniu i w takim wypadku ryzyko kontroli jest praktycznie zeroweTo takie rozumiem domniemanie oparte na domysłach ![]() Dodać należy że właśnie jak się nie przekroczyło kwoty tym bardziej lepiej złożyć obowiązkowe zeznanie bo: - i tak nic nie stracimy prócz czasu na złożenie pitu - możemy spać spokojnie - nie grozi nam wpada z powodu nygustwa ![]() |