Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Inwestycje (/Forum-Inwestycje-324) +--- Dział: Opcje Binarne (/Forum-Opcje-Binarne-339) +--- Wątek: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading (/Temat-Opcje-troche-inaczej-automatyczny-trading-152618) Strony: 1 2 |
Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - Adde - 26-11-2017 20:43 Cześć! Na forum pojawia się ostatnio wiele wątpliwości na temat opcji binarnych. Czy mają sens? Czy da się zarobić na dłuższa metę? Jakich strategi używać? Chcę wprowadzić trochę świeżości i spojrzeć na temat inaczej. Koniec z manualny, losowym i niepewnym tradingiem. Czas użyć mocy komputera i algorytmów! Ale o co chodzi? Część osób może mnie kojarzyć z tworzenia botów, skryptów i stron. Uznałem, ze mogę spożytkować swoje umiejętności programistyczne w nowy sposób - poprzez handel opcjami binarnymi, a w przyszłości forex. Zamierzam traktować ten temat przede wszystkim jako dziennik, bo po miesiącu testów, od jutra zaczynam grę prawdziwymi pieniędzmi. Będę tu też zamieszczał swoje spostrzeżenia, wskazówki i rzeczy, które mogą Was bardzo zainteresować - praktyczne testy wskaźników. Jak to działa? Zamiast ręcznie testować każdą strategie, przerabiam ją na kod i automatycznie zapuszczam na danych giełdowych z ostatniego tygodnia, miesiąca, roku. Wiem co działa, jak działa, kiedy działa i przede wszystkim - czy można na tym zarobić. Nie jest łatwo, dużo tutaj ślepych uliczek, ale to nie prawda, że opcje są loterią - da się znaleźć działające wzorce, wskaźniki, metody. Analiza techniczna działa cuda. Jest jeszcze jedna zaleta. Grając ręcznie, jesteśmy ograniczeni tylko do 1-3h dziennie, nikt nie jest w stanie przesiedzieć całego dnia nad wykresami. Przez to jesteśmy zmuszeni do poluzowania reguł, przepuszczania większej ilości sygnałów, często słabszych i mniej pewnych. Bot, który działa 24h nie ma tego ograniczenia. Ma do dyspozycji dużo więcej czasu, może mieć bardziej surowe kryteria, a i tak daje dziennie więcej sygnałów niż żywy człowiek. Jaki jest mój cel? Na początek: wyciągnięcie po miesiącu 110% z depozytu przy minimalizacji ryzyka. Pojedyncze wejście nie większe niż 2-5% kapitału. Wpłacam 1000zł, gram po 20-50zł, po miesiącu dostaję 1100zł. W testach mam zwrot na poziomie 20-30% miesięcznie, ale wiadomo - to tylko testy. Moje strategie Gram na 15 minutowym interwale, EURUSD. Czas jednej opcji, zależnie od strategi, to od 30 do 90 minut. Używam kombinacji wskaźników: RSI, Oscylatora Stochastycznego, Williams %R, ADX, TSI, różnych średnich kroczących. Wciąż szukam kolejnych. Nie podam nazwy swojego brokera. Niezbyt przychylnie patrzy na używanie automatów, a nie chcę go sobie spalić - to jeden z dwóch działających na rynku w miarę rzetelnych podmiotów. Cała reszta to moim zdaniem mniejszy lub większy scam. Nie zamierzam sprzedawać strategi ani sygnałów. Jeśli działają - po co je sprzedawać? Jeśli nie działają - tym bardziej po co? Od jutra chcę zacząć regularnie wrzucać tutaj materiały. Piszcie, jeśli macie pytania lub pomysły na jakieś testy. I życzcie mi powodzenia RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - xela94 - 26-11-2017 23:35 Ooooo ciekawy temat. Będę śledził. Życzę powodzenia! Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - patrolpxd - 27-11-2017 07:24 Też wrzuciłem do obserwowanych Powodzenia! Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - malpa2 - 27-11-2017 14:19 Możesz podać nazwe brokera na PW? Bo będę zmieniał w najbliższym czasie RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - B_Y_K_U - 27-11-2017 22:00 Obserwuję Rep na zachętę RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - malpa2 - 28-11-2017 10:17 Potrafisz tylko po wskaźnikach testować strategie, czy po określonych świecach japońskich także? Bo chyba nie da się tak zrobić i ludzkie oko zawsze lepiej oceni panujący trend czy "wyłapie" sygnalną świece na wykresie RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - Adde - 28-11-2017 16:43 Wczoraj nie udało się niestety wrzucić posta, ale dziś nadrabiam to z nawiązką. Czas na RSI, chyba najpopularniejszy wskaźnik. Test RSI 14 Najczęściej używa się RSI (nie będą opisywał samego wskaźnika, ani sposobu jego obliczania - robi to już mnóstwo ludzi w internecie) dla ostatnich 14 świec, a wchodzi przy przebiciu poziomu 70/30 lub 80/20. Jedna z najprostszych strategi, często polecana początkującym. Ale czy działa? A jeśli działa, to na jakim interwale najlepiej? I dla jakich długości opcji? Test puściłem na parze EUR/USD, na danych z ostatnich dwóch lat. Mam nadzieję, ze tabelka jest czytelna, jeśli nie, pytajcie, będę tłumaczył Wnioski? Sam zdziwiłem się skutecznoścą na M1 i M5, spodziewałem się dużo gorszych wyników. Problemem może być tylko duża niestabilność. W tabelkach tego nie widać, ale nawet przy 60% skuteczności strategia może mieć całe miesiące, gdzie tylko tracimy. (28-11-2017 10:17)malpa2 napisał(a): Potrafisz tylko po wskaźnikach testować strategie, czy po określonych świecach japońskich także? Bo chyba nie da się tak zrobić i ludzkie oko zawsze lepiej oceni panujący trend czy "wyłapie" sygnalną świece na wykresie Po świecach też, ale nie udało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów. Były miesiące mega wyników i miesiące mega strat. O ile w przypadku forexu i długoterminowych inwestycji świece się sprawdzają, to przy krótkich opcjach jest już trochę gorzej. Ale niepowiedziane, że podejdę niedługo do tematu jeszcze raz (26-11-2017 23:35)xela94 napisał(a): Ooooo ciekawy temat. Będę śledził. Życzę powodzenia! (27-11-2017 07:24)patrolpxd napisał(a): Też wrzuciłem do obserwowanych Powodzenia! (27-11-2017 22:00)B_Y_K_U napisał(a): Obserwuję Dzięki! RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - malpa2 - 28-11-2017 17:44 Cytat:Po świecach też, ale nie udało mi się uzyskać satysfakcjonujących rezultatów. Były miesiące mega wyników i miesiące mega strat. O ile w przypadku forexu i długoterminowych inwestycji świece się sprawdzają, to przy krótkich opcjach jest już trochę gorzej. Ale niepowiedziane, że podejdę niedługo do tematu jeszcze raz No lekko nie jest, bo to trochę zgadywanie i przewidywanie przyszłości jakby nie było. No są niektóre typy świec na M5, które dają całkiem spoko skuteczność, tylko że muszą być rozpatrywane w konkretnej sytuacji na wykresie. A raczej tak nie da sie ustawić automatu aby weryfikował i np. grał tylko wtedy gdy świeca pokrywa się z trendem. No ale próbuj, może coś ciekawego stworzysz. PS. Możesz tym automatem określić np. skuteczność świec typu doji? RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - olekn1 - 28-11-2017 21:20 Fajny dziennik Możesz na PW podzielić się jak testujesz strategie? To znaczy w skąd bierzesz dane do analizy i jak stworzyłeś bota analizującego? (Temat mnie zaciekawił i może ze swoimi umiejętnościami pogramistycznymi też sobie zakoduje taki program ) RE: Opcje trochę inaczej - automatyczny trading - Adde - 29-11-2017 09:23 (28-11-2017 17:44)malpa2 napisał(a): No lekko nie jest, bo to trochę zgadywanie i przewidywanie przyszłości jakby nie było. No są niektóre typy świec na M5, które dają całkiem spoko skuteczność, tylko że muszą być rozpatrywane w konkretnej sytuacji na wykresie. A raczej tak nie da sie ustawić automatu aby weryfikował i np. grał tylko wtedy gdy świeca pokrywa się z trendem. No ale próbuj, może coś ciekawego stworzysz. Da się rozpoznać trend z poziomu algorytmu, jak najbardziej Tak, wystarczy rozpoznawanie takiej świecy przerobić na kod i można śmiało testować skuteczność. |