Opłacenie składki ZUS po terminie. - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +--- Wątek: Opłacenie składki ZUS po terminie. (/Temat-Oplacenie-skladki-ZUS-po-terminie-14867) |
Opłacenie składki ZUS po terminie. - D3S1DER1UM - 11-10-2010 15:39 Witam. Mam pytanie odnośnie naszej kochanej instytucji zwanej ZUS. Zastanawia mnie jakie są konsekwencje opłacenia składki po terminie. Płacę składki w terminie, ale właśnie co by było gdybym zamiast do 10 zapłaciła 13? Chciałabym wiedzieć dokładnie jak wyglądają konsekwencje tego. Wiem że wygasa wtedy dobrowolne ubezpieczenie chorobowe a nadwyżka wpłaty przechodzi na kolejny miesiąc, więc w kolejnym moja wpłata byłaby niższa o składke chorobową? Czyli w każdym kolejnym miesiącu nie musiałabym płacić składki chorobowej? Proszę o wyjaśnienie. RE: Opłacenie składki ZUS po terminie. - tyndyk23 - 12-10-2010 15:58 Witam, Temat jest zbyt długi aby wyczerpać go na ramach forum. Jednak nie zostawię Cię bez pomocy. Rzeczą oczywistą jest że składki musisz płacić w terminie ( do 10 każdego miesiąca ) , inaczej jest z przedsiębiorcami ale tego nasz problem nie dotyczy. Z tego co mogę się domyślić chodzi jedynie o to że opłacasz składkę wyłącznie za siebie i przesyłasz jedynie deklarację rozliczeniową (ZUS DRA). Ubezpieczenie chorobowe jest opłacane dobrowolnie przez Ciebie( do 10 każdego miesiąca ) Takie ubezpieczenie ustaje w przypadku: - zaprzestania pozarolniczej działalności gospodarczej lub innej stanowiącej tytuł do tego ubezpieczenia, - złożenia wniosku o wyrejestrowanie z ubezpieczenia, - nieopłacenia składki ubezpieczeniowej za dany miesiąc we wskazanym terminie. Ostatni tiret jest tyczy się właśnie Ciebie. Podobny skutek ustania takiego ubezpieczenia jak nieopłacenie składki w terminie za dany miesiąc, ma opłacenie jej w niepełnej wysokości. Wygaśnięcie ubezpieczenia jako skutek nieopłacenia składki w terminie wynika z ustawy. Dlatego też ZUS nie ma obowiązku informowania swoich klientów o tej zasadzie. Zakłada się, że skoro ktoś występuje z wnioskiem o objęcie go dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, to zna swoje obowiązki i konsekwencje ich niedotrzymania. Jeżeli zrezygnujesz z takiego ubezpieczenia to wpłacona nadwyżka zostanie zaliczona na poczet innych Twoich zobowiązań Powiem jeszcze coś o konsekwencjach nieopłacenia składki społecznej. W takiej sytuacji pobierane są odsetki zgodnie z Ustawą Ordynacja podatkowa ( zobacz art 54 i następne ) Jak dotąd najtrudniejsze z pytań Pozdrawiam. RE: Opłacenie składki ZUS po terminie. - D3S1DER1UM - 12-10-2010 16:13 Ale też najlepiej opisanych bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie. Opłacenie składki ZUS po terminie. - Artinesse - 28-02-2018 11:55 Wątek został przeniesiony do kosza. Prawdopodobne przyczyny : 1. Temat jest niezgodny z regulaminem. 2. Podobny temat znajduje się już na forum. 3. Wątek nie jest już aktualny. 4. Autor prosił o jego przeniesienie. 5. Temat został wyczerpany bądź rozwiązany. Pozdrawiamy Administracja Forum. |